07.01.2020

Старата идея за узаконяване на 9-часовия работен ден с 1 час извънреден труд се поставя на масата на преговорите от новия социален министър Деница Сачева

 

Старата идея за узаконяване на 9-часовия работен ден с 1 час извънреден труд се поставя на масата на преговорите от новия социален министър Деница Сачева, потвърдиха пред Дарик радио представители на бизнеса и синдикатите.

Предложението да се увеличи двойно броят на допустимите часове извънреден труд е на работодателски организации. То предвижда до 300 часа годишно, вместо сегашните до 150 часа. Сред инициаторите на поправката в Кодекса на труда е Българската стопанска камара. Оттам настояват и за отпадане на забраната за полагане на извънреден труд.

От КТ "Подкрепа" обаче заплашват с протести, ако се стигне до такава промяна, и твърдят, че по-големият брой часове означава повече възможности за злоупотреби с българските работници.

В България извънреденият труд е забранен. Допускат се изключения в 7 случая, свързани с кризисни, аварийни и неотложни работи, сезонен труд и най-масовия случай - довършване на започната работа, която не може да бъде свършена в редовното работно време. Извънредният труд се заплаща по-скъпо, като часовата ставка се увеличава с различен процент, в зависимост дали човек е работил в работен, почивен или празничен ден.

Работодателите отчитат часовете извънреден труд пред Инспекцията по труда и към момента нямат право да надвишават 150 часа на година. За цялостно отпадане на забраната за полагане на такъв труд настояват от миналата година от Българската стопанска камара. Тази разпоредба е остаряла и няма приложение в нито една друга държава-членка, обясни Жасмина Саръиванова, експерт в организацията.

"Забраната е многократно репродуцирана от законодателството, привнесено от съветското още в началото на 20 век. То по никакъв начин вече не отговаря на съвременните изисквания както на работниците, така и на работодателите," допълни тя.

От КТ "Подкрепа" потвърдиха позицията си срещу отпадане на забраната и увеличаване на допустимите часове извънреден труд. Икономическият съветник в синдиката Ваня Григорова припомни, че този труд води до тежко изтощаване на работниците.

"В началото на миналата година имаше редица от катастрофи в градския транспорт, породени от точно това - от изключително високия брой извънреден труд, които се полагаха от шофьорите в София."

Според Ваня Григорова увеличаването на допустимите часове извънреден труд ще даде нови възможности на работодателите да злоупотребяват с наличните си работници, вместо да наемат нови.

"Много често работодателите се възползват от сумираното изчисляване на работното време," допълни Григорова.

Според Жасмина Саръиванова съществуването на тази забрана в Кодекса на труда води до по-неблагоприятни резултати.

"Когато съществуват едни такива допълнителни тежести, тогава много често изпълнението на кодекса или на който и да е нормативен акт е по-трудно и води дори до повече неблагоприятни резултати," категорична е Саръиванова.

От медийните изяви на социалния министър Деница Сачева през последните седмици стана ясно, че до април правителството ще предложи промени в Кодекса на труда, балансирани между интересите на работодателите и работниците.

Дата: 07.01.2020

Източник: dnews.bg

Прочетено: 3295