13.02.2020

Поредният протест срещу споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада се организира в социалните медии тази вечер пред Народното събрание. Новата вълна от недоволство беше предизвикана от ратифицирането на първо четене на СЕТА от депутатите.

Европейският парламент одобри споразумението за свободна търговия между Съюза и Виетнам, миналата година влезе в сила такова с Япония. Водят се преговори и с други страни. Във фокуса на вниманието обаче е СЕТА.

Внос на ГМО продукти, третирано с хормони месо, арбитражни спорове в полза на големите корпорации, загуба на суверенитет. Това са рисковете, които виждат в  СЕТА противниците му.

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада регулира фитосанитарния контрол и вноса на хранителни продукти при спазване на по-високия стандарт от двете страни и европейските регулации се прилагат директно, отбелязват експерти.

Арбитражите пък са обичайна практика при търговски взаимоотношения на високо ниво.

Отживелица ли са споразуменията за свободна търговия, каквото британският премиер Борис Джонсън заяви, че иска да постигне с Европейския съюз след Брекзит?

Икономически или политически ли е спорът за СЕТА?

Веселин Илиев от Българска стопанска камара по темата -  чуйте

Дата: 13.02.2020

Източник: Дарик радио

Прочетено: 8210