28.02.2020

Да няма струпване на много хора на едно място, да се види пътят на доставките, да се ограничат служебните пътувания до рискови зони, препоръчва БСК

"Думите на д-р Ангел Кунчев са демонстрация на елегантна безпомощност от страна на държавата. Всяка една болница е юридическо лице. Защо на болниците ще се осигурят предпазни средства, а на всяко село не?" С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" (тв. Канал 3) д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

"Демонстрира се неточност и непознаване на материята. Подсигурили сме за ежедневната си работа дезинфектанти и маски. Носиш я 2 часа тази маска и после нищо не предпазва. Извънредната ситуация изисква друг начин на мислене и други действия. Откъде да си набавим маски, ако ги няма в аптеките? На първо място трябва да бъде осигурена безопасността на лекаря. Всеки лекар, който се разболее, оставя 2000-3000 човека без помощ. Не е като в болницата. Защо държавата не се замисли да предостави маски, които да раздадем още в чакалнята?", добави той.

"Нима някой в Китай или Италия кара лекарите да си купуват маски? Трябва ние да сме подсигурени, за да си вършим работата спокойно. Джипита е просташка дума, ние сме общопрактикуащи лични лекари. Няма как да прегледаме пациент, със съмнение за коронавирус в отделна стая, защото нямаме толкова кабинети и сътрудници. На здравия човек без оплаквания няма какво да му преглеждам, той трябва да си е вкъщи", коментира д-р Киров.
 
"Аз бих се обидил, ако трябва да отида да измеря температурата на човек на моята възраст, всеки може да го направи сам. Не мога да задължа някой да спазва карантина. Една част от тях се прибират от чужбина, защото считат, че е по-безопасно, но други са били по някакъв повод там и няма как да прогнозират, че това ще се случи", каза още той.
 
"Доброволна карантина или не, важно е да бъдат изолирани хората, можем да я наречем и коледна или великденска. Доброволна няма как да има и това не бива да води до щети за този човек. Да си ползваш годишния отпуск по този повод не е редно, защото е като катастрофа на пътя – не си го планирал. Защо не се помисли да има още малко отпуск, върху годишния, ако някой попадне под карантина?", заяви лекарят. 
 
"Ние сме в предверието на ада - ако стане факт да има заразен, ще има блокиране на градове училища, предприятия. Мерките за реорганизация са чудесни. Предпазвайте се от коронавирус по същия начин като от грип. Проблемът му е, че все още нямаме доказани средства, за да можем да се предпазваме", завърши д-р Любомир Киров.
 
Жасмина Саръиванова от БСК от своя страна заяви следното:
 
"Важно е хората да бъдат информирани, да няма паника и да бъдат ясни правилата. Що се отнася до болничните, има кодекс за социално осигуряване и наредба за трудовата експертиза – там се казва – при карантина има болничен".
 
"За да можем да говорим кое е карантина, МЗ и другите свързани институции да излязат с указания и да кажат какво се разбира в случая и какъв ще бъде обхвата, да се дадат указания. Трябва прецизиране, в момента нещата не са ясни. Има краткосрочни и дългосрочни интереси, този е краткосрочен. Нужно е да има координация, среща между бизнеса, РЗИ-тата, областните дирекции на МВР, службите по трудова медицина. Трябва да има обмен на информация. Както и реорганизация на трудовия процес, да няма струпване на много хора на едно място, да се види пътя на доставките, да се ограничат служебните пътувания до рискови зони. Има една услуга за сертификати за форсмажор – ако не можеш да изпълниш поръчка вследствие на такова обстоятелство. Апелираме за електронното здравно досие и интегриране на регистрите", добави тя.
 
Ваня Григорова от "КТ Подкрепа" пък сподели:
 
"Причината да се говори за доброволна карантина е на хората да не се изплащат болнични от НОИ. Проблемът е при тези, които се връщат от Италия и отиват на работа. Не можеш да получиш болнични защото си се върнал оттам, здравният министър трябва да издаде заповед, както го направи с идващите от Китай. Би трябвало да се издаде подобна заповед поне за пристигащите от Северна Италия".
 
"От вчера има много сериозни мерки в Германия, децата не ходят на училище и на детска градина. Управляващите се опитват да ограничават малките общност. Защото е обсъждано затваряне на границите на ЕС", коментира тя. 
 
"Работодателите в Китай плащат пълни заплати за февруари, два месеца това се случва, но вече ги карат да си вземат отпуски. Всеки трябва да допринесе за обществото. Ако се разреши 14 дни карантина, ще отидат парите за майките. Трябва отделен фонд, с който да се компенсират загубите на работниците", завърши Григорова.

Дата: 28.02.2020

Източник: Канал 3

Прочетено: 3398