07.04.2020

БСК подкрепя позицията на IAB Bulgaria

Българската стопанска камара (БСК) напълно споделя изразените от IAB Bulgaria (член на БСК) бележки и предложения относно внесения в деловодството на Народното събрание ЗИД на Закона за радио и телевизия (№ 054-01-25).

В тази връзка, Камарата внесе на вниманието на председателя на парламентарната Комисия по култура и медии, Вежди Рашидов, писмо, с което настоява при предстоящото обсъждане на проектозакона да бъде отчетена позицията на професионалната общност.

IAB Bulgaria е лицензиран за България представител на IAB (Interactive Advertising Bureau) - най-голямото глобално сдружение на медии, медия и рекламни агенции и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес. Сред членовете на IAB Bulgaria са: Nova Broadcasting Group, BTV Media Group, „Нет Инфо“ АД, Economedia и още много от най-успешните медии и дигитални агенции в страната.

Предлагаме кратко обобщение на становището на IAB Bulgaria, пълният текст на което можете да откриете ТУК:

  1. Законопроектът не е в синхрон с координирания подход за борба с дезинформацията на ниво Европейски съюз.
  2. Приемането му би могло да доведе до ограничаване на свободата и независимостта на медиите, което е недопустимо за една съвременна правова държава.
  3. Недопустима е и липсата на обществени консултации, при това в момент, в който общественият дебат по законопроекта е силно затруднен, поради обявеното извънредно положение.
  4. Предложените мерки срещу дезинформацията са крайно неефективни.
  5. Конкретните бележки по отделни текстове от Законопроекта се отнасят до следното:

5.1.  Предвидените нови правомощия на СЕМ и разходите от държавния бюджет за реализирането им.

5.2.  Предложената дефиниция на понятието „дезинформация в интернет среда“ е в несъответствие с водещия в ЕС документ във връзка с борбата с дезинформацията. Широката дефиниция на понятието може да доведе до цензуриране на мнения на потребителите на интернет сайтове, което от своя страна да рефлектира върху медиите, но и да доведе до страх у българските граждани да изразяват мнението си.

5.3.  Предвидената процедура по регистрация на доставчици на медийни услуги в интернет, която оставя неяснота кои разпоредби на ЗРТ ще се прилагат относно тези доставчици.

5.4.  Предвидената процедура за установяване на интернет страници, „чрез които се осъществява дезинформация в интернет среда“, за сваляне на съдържание и преустановяване на достъпа до такива сайтове.

5.5.  Неяснотата на текстовете относно случаите на принудително заличаване на регистрацията на доставчик на медийни услуги в интернет и възможността да доведе до общо лишаване от правоспособност на доставчиците на медийни услуги.

Дата: 07.04.2020

Източник: БСК

Прочетено: 2134