09.04.2020

Има почтени техники, с които да бъдат подкрепени журналистите. 

Стига да има воля, има безкрайно много елегантни, не обидни, не корупционнни, а почтени техники, с които могат да бъдат спасени медиите. А те наистина трябва да бъдат спасени, защото те са с втория по сила удар, който се стоварва върху тях.

Затова е важно да бъдат спасени

След 27 дни, прекарани вкъщи заради извънредното положение, всички приемат като даденост, че телевизиите и радиостанциите излъчват пряко брифингите на Националния щаб, а от вестниците и техните сайтове научават подробно за епидемията - с графики и експерти, както и какво се случва с живота ни.

Даденост, която обаче може да се срути до основи и това няма да е изневиделица, тъй като липсата на пари е повсеместна.

И, както подобен сценарий заплашва всички медии по света, така и всички държави постепенно започват да осъзнават, че освен болниците и лекарите, на първа линия са и журналистите. Защото всекидневно вършат работата си - те са единственият начин хората да разберат какво се случва.

Вероятно заради това, Австрия откликна първа и още преди дни отпусна пакет от 32 млн. евро за медиите си. 14,8 млн. от тях са за вестниците, останалите - за радиостанциите и телевизиите.

Как ще е у нас?

"Всичко ми е ясно - няма реклама, разпространението е трудно, хората ви са на улицата, продажбите са намалели, много неща, които касаят всички. Аз лично съм дълбоко против това да загубим истинските медии, за да превърнем вече докрай фейсбук в медия. За едно общество е много необходимо да има реални медии и смятам, че правителството ще мисли по този въпрос", каза пред "24 часа" Вежди Рашидов, който е председател на медийната комисия в парламента. По думите му подкрепата за медиите е на дневен ред в правната и финансовата комисия в Народното събрание. (Виж мнението му долу.)

"Всичко може и у нас, стига да има визия за това, че след медиците в момента медиите са втората бойна линия", смята собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, който е и председател на Стопанската камара. Според него държавната подкрепа може да бъде дадена по различни начини - и като административна реклама, тъй като търговската на практика изчезна, и като плащане от страна на държавата на разпространението на вестниците и на радио- и тв разпръскването. (Виж какво казва по-долу.)

Радосвет Радев: Има почтени техники, с които да бъдат подкрепени журналистите. Всичко може, само да има визия.

Всичко може и у нас, стига да има визия за това, че медиите в момента след медиците са втората бойна линия.

Медиите трябват не само за да се казва на хората да не излизат от вкъщи и какво значи социална дистанция. Медиите трябват, за да ти съобщят, дай боже по-скоро, че и последният заразен българин е излекуван, за да ти внушат спокойствието, че това ще свърши. Трябват ти в момента дори и като психотерапевт, защото има много хора, които са толкова алиенирани, че телевизорът, радиото или вестникът им е единственото нещо, с което те живеят.

В момента, както никога досега, медиите са равни на обществото, на социума. Затова то трябва да има елементарна загриженост и отговорност към тези свои медии - няма значение дали са харесвани, или не. Всеки е свободен да избере медията, която му отговаря по философия и по културни критерии.

Иначе като форма на помощ в Австрия дадоха директна подкрепа. В България може да бъде под формата на държавна поръчка, но без ограниченията за вестниците, каквито има досега - че не могат да участват. Тази държавна поръчка ще е свързана с извънредното положение. Примерно на цяла страница в "24 часа" да се публикува "Не излизайте в парка" и това да бъде платено от държавата. По същия начин и за телевизиите, и за радиостанциите. В момента, в който имаш тотален срив на търговската реклама, на практика ти остава единствено административната.

Да не говорим и за това, че никой - а има КРС, СЕМ, НУРТС, не казва какво става с плащанията за радио- и тв разпръскването. Всички тези програми, които са качени, са разходи. Множе примерно те да не се плащат за периода на извънредното положение. Все е някаква помощ. Или да ги плати държавата. Както и разпространението на вестници директно да бъде поето от държавата. Тя примерно да купува вестника на корична цена и да разпределя тиража.

Ако в държавното управление има хора, които са се занимавали с икономика, могат да измислят десетки начини за подкрепа на медиите, които ще са обществено оправдани и обществено полезни.

При мен например от 90 човека в момента работят 9. Направил съм кризисен екип, който до обяд да накара хората да се усмихнат и да им внуши, че има смисъл, а следобед да отразява всичко онова, което става в държавата.

Какво да направя със спортната ми редакция, като спряха българското първенство, евротурнирите, няма да има европейско първенство, няма да има и олимпиада. Как да разкарам обаче Томислав (Русев - един от най-добрите спортни журналисти у нас, б.р.), аз трябва да го задържа.

Стига да има воля, има безкрайно много елегантни, не обидни, не корупционнни, а почтени техники, с които могат да бъдат спасени медиите. А те наистина трябва да бъдат спасени, защото те са с втория по сила удар, който се стоварва върху тях.

Лидерът на АБВ Румен Петков също призова медиите да бъдат включени в антикризисните мерки на правителството. Той предлага разсрочване на плащанията по разпространението както на радио- и телевизионните системи, така и на печатните издания. "Разсрочването с три до шест месеца, в зависимост от ситуацията, е повече от задължително, ако искаме да запазим информираността на българското общество и ако искаме да създадем относително привлекателни средства за пребиваването ни вкъщи", казва Петков. По думите му антикризисните програми за медиите трябва да бъдат гарантирани и по двете линии - и чрез нашите евродепутати, когато се разпределят средствата за помощ от ЕК, и чрез правителството, когато се правят и реализират антикризисните мерки.

Вежди Рашидов: Загубим ли вестниците, ще сме направили още една крачка към онова, за което обществото ще ни отмъсти Да ги подкрепим, е честно и правилно

Ситуацията с медиите не е по-различна от ситуацията с всички професии - от свободните до всички ангажирани. Медиите не правят изключение от проблемите, които са общи за всички нас.

Вече говорих и с колегите, че медиите не бива да бъдат извън всичко, което касае България. Затова трябва много сериозно да се помисли каква да е формата за подкрепа, за да не загубим и медийното пространство.

Аз лично съм дълбоко против това да загубим истинските медии, за да превърнем вече докрай фейсбук в медия. За едно общество е много необходимо да има реални медии и смятам, че правителството ще мисли по този въпрос. Имам уверението на колегите от правната и от финансовата парламентарна комисия, че този въпрос също е на дневен ред, както всичко останало.

Ще седнем и наистина ще помислим как и медиите да бъдат подкрепени в този труден момент. Смятам, че така би било честно и правилно. Имаме нужда от сериозни медии.

Не бива да отсъства от живота ни усещането и удоволствието от шума на хартията. Загубим ли хартиените носители, значи ще сме направили още една крачка към онова, за което обществото ще ни отмъсти. Ето, виждаме, коронавирусът е отмъщение на природата за всичко, което правим чрез галопа ни към модернизацията.

Един мъдър човек навремето, като бях млад, ми каза: "Гони я славата, тя ти е необходима, докато изкачиш върха на планината. Оттам по-нагоре не отивай, там няма нищо, само празно синьо пространство."

Истината е само тук, където сме ние. Затова трябва да съхраним медиите. Всички знаем, че държавата ни е затруднена финансово, но това не значи, че едното може да потъва, а другото - не.

 

Дата: 09.04.2020

Източник: в. 24 часа

Прочетено: 3777