27.05.2020

В България все още няма яснота за проектите, които ще са за щетите от пандемията с Ковид-19

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса.

За очаквания модел на разпределяне на спасителните финансови средства и за пробойните в конструкцията на общността, които споровете около плана издадоха, разговаряме с Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" на Българската стопанска камара.

Веселин Илиев каза, че според него Европа трябва да бъде спасявана след кризата, но от друга страна се затъва в липсата за визия на ЕС.

Илиев смята още: "Факт е, че френският президент Макрон беше по-визионер в началато на своята кариера, отколкото например сега. Не може да взимат парите от едни и да ги разпределят на трети, това никога не е давало добри резултати.

750 милиарда евро ще бъдат разпределени по засега неясни критерии, но се очаква Италия и Испания да получат най - голям дял, като сега се говори, че 500 милиарда евро ще се дават под формата на грантове, а другитие 250 милиарда  ще са заеми.

Италия може да получи 170 милиарда евро, а Испания 140 милиарда евро, които ще са грантове и заеми, поравно."

Илиев допълни и: "Все още не са ясни критериите, по които ще се разпредлят тези средства, но може да се очаква, че тези две страни на получат посочените суми. Също така скандинавските държави ще се противопоставят на този твърде социален модел на развитие, по който е поел ЕС. Австрия също се присъедини към скандинавците, но и Полша също ще възрази, защото те са свикнали да получават, а не да дават."

"Подобна ще бъде реацията и в България. Има вероятност да се отчете нивото на безработицата в резултат на пандемията", каза още Веселин Илиев. По думите му: "В този смисъл дължави с по-високо ниво на безработица, и при които и сега има близо с 10%  увеличение, може би този критерий няма да тежи толкова, но ще е различно в случаите като България. Ние имахме исторически ниска безработица преди кризата, а след коронавируса сравнително бързо се увеличиха безработните.

Все още няма критерии и сме на ниво политическо говорене. Това е силно обезпокоително, защото тези пари има смисъл да се отпуснат сега и веднага. Изплува и един фундаментален проблем на ЕС, той търси солидарност, както и да има хармония и кохезия, и равномерно развитие от една страна, но от друга страна всяко правителство само си решава как да разпределя парите. Когато обаче трябва да се носи отговорност, тя се прехвърля на общосъюзно ниво."

Чуйте повече в звуковия файл

Дата: 27.05.2020

Източник: Радио Пловдив

Прочетено: 2124