Дата: 05.08.2020

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1985

Възможно е текстовете за СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговския обект), да отпаднат от Наредба Н-18 в късна есен или началото на зимата, но наредбата ще остане валидна. Това заяви Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

Танев обясни, че, според информацията на финансовото министерство, промените в закона за ДДС ще доведат до отмяна на изискванията за СУПТО. Той посочи, че най-рано това може да се случи в началото на ноември, ако има действащ парламент и правителството не се забави. 

“Наредба Н-18 не е отменена, тя не може да отпадне цялата - ще отпадне частта за СУПТО”. 

“Това означава, че новите касови апарати ще останат и срокът ще бъде 31 декември... Електронните търговци също трябва да продължат да променят бизнеса си”, отбеляза Танев. 

Той посочи, че настоящите промени натежават на доверието на компаниите в правителството, тъй като те вече са инвестирали хиляди работни часове и средства за тях. Промяната на изискванията е удар и за софтуерните компании, които няма да си върнат инвестициите, стана ясно още от разговора. 

Друга тема, на която Танев се спря, е софтуерната фискализация. Повече по темата гледайте във видеото