11.05.2021

Междурегионален проект, съфинансиран от транснационалната програма „Дунав“, събира партньори от 8 държави, за да намери решения как да промени перспективите за кариера на хората над 50 години. Проектът eDigiStars „Изграждане на дигитален предприемачески капацитет на възрастните хора чрез иновативната система за обучение“ има за цел да развие устойчиви екосистеми, които успешно да превърнат по-възрастните работници в дигитални самостоятелно заети предприемачи, помагайки както на хората да получат желаните умения, така и на компаниите да останат конкурентоспособни. Тук ние наричаме екосистема общността на всички субекти и институции, ангажирани в подкрепа на възрастните хора в тяхното професионално развитие във всяка държава

eDigiStars се основава на реално професионално сътрудничество: организации за професионално обучение и обучение на възрастни, бюра по труда, неправителствени организации, местни правителства, търговски камари, организации за промишлено и икономическо развитие и целеви групи в неравностойно положение работят заедно, за да осигурят успех.

Проектът обхваща 19 партньори в 8 дунавски държави - Австрия, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Унгария, Румъния, Словения, Украйна. Сърцевината на проекта е разработването на три иновативни инструмента, които ще играят решаваща роля в процеса на промяна на шансовете на възрастните хора за нова кариера.

Първият инструмент се нарича POWERYOU и ще даде възможност на възрастните хора за дигитална самозаетост, вторият - CAMPUS, ще адаптира съответните курсове за възрастни хора към техните специфични нужди, а инструментът LABEL ще сертифицира тези възрастни хора, които демонстрират достатъчно цифрови умения. Според планираните дейности всички партньори в региона на Дунав проектират тези инструменти заедно. За всеки инструмент са предвидени поредица от работни срещи, първият кръг от които вече се проведе.

Партньорите по проекта обсъдиха темите на виртуални срещи, дължащи се на пандемията, използвайки различни методи за интерактивна групова работа.

Целта на първия семинар беше да се направи преглед на основата, на която работните групи ще изградят инструмента POWERYOU. Той ще разработи нов подход, който да мотивира възрастните хора и институциите да променят мнението си за придобиване на дигитални умения. Партньорите по проекта се съсредоточиха върху обединяването на експертни познания в различни страни и сектори. Работната група събра опит в целия Дунавски регион в областта на обучението, развитието и управлението на човешките ресурси, психологията, развитието на кариерата и управлението на проекти и маркетинга. Най-важните въпроси бяха адресирането и дефинирането на заявлението за промяна, добавената стойност на инструмента, както и основните стъпки за постигане на тази добавена стойност.

Кои са преките целеви групи на инструмента, как ще бъдат намерени, кои институции ще помогнат и как - това бяха някои от многото въпроси, които се нуждаят от отговори. Участниците бяха съсредоточени върху обсъждането как да се справят с основните страхове и несигурности на възрастните, свързани с дигитализацията.

Друг семинар беше проведен за разработване на инструмента CAMPUS, който ще развие индивидуален подход за обучение на възрастни хора в дигитални компетенции. Идеята е насочена към доставчици на курсове за образование и преквалификация. Инструментът ще ги насочи как ефикасно и ефективно да адаптират своите курсове към специфичните нужди на целевата група възрастни хора. CAMPUS ще бъде тестван в един курс на територия през времетраенето на проекта. Онлайн семинарът обсъди специфични аспекти на начина, по който възрастните обработват информацията, свързана с курсовете за дигитални умения и някои ефективни стратегии за обучение.

Основните затруднения в учебните способности на възрастните хора бяха фокус на семинара. Спад в усещанията, вниманието, паметта и интерпретацията на възрастните хора - всички тези въпроси се нуждаят от конкретни иновативни предложения за предаване на дигитална информация на възрастното население. Участниците решиха да организират CAMPUS в пет големи глави: статистика - действителното състояние на обученията и курсовете в различните страни, тяхното съдържание, основни теми, които трябва да бъдат обхванати, брой часове и общо описание на видовете информация, предавана в обучение за дигитални умения.

Следващата стъпка ще бъде наставничеството - работещ съюз между обучители и възрастни обучаващи се, като се направи обща картина на предприемаческите умения - как дигиталните умения могат да помогнат на възрастните да развият и използват предприемачески умения. Ще бъде събрана информация за обработката при възрастни хора - усещане, внимание, памет и интерпретация.

Третият семинар беше свързан с инструмента LABEL, който се очаква да работи като механизъм за изграждане на доверие и доказване на компетенциите на възрастните хора пред работодателите. Този инструмент разработва система за осигуряване на качеството на работната сила в напреднала възраст, като награждава тези, които отговарят на критериите за качество, с eDigiStars LABEL. Той също така ще предостави изчерпателни насоки за създаване на осведоменост и изграждане на доверие сред работодателите от различни индустриални сегменти

На друга виртуална среща се събраха партньори от осем европейски държави с обширни компетенции и опит в областта на процеса на сертифициране, за да започнат да проектират инструмента LABEL.

Експерти от различни среди участваха в тази специална работна група - предоставяйки опит в обучението, развитието и управлението на човешките ресурси, психологията, образованието, кариерното развитие, както и в управлението на проекти и маркетинга. Въз основа на проучването „Рамката на цифровата компетентност на ЕС“ те обсъдиха областите на компетентност и нивата на цифровите умения с цел да дадат преглед на основата, на която работната група ще изгради инструмента LABEL.

Акцент беше поставен върху процеса на самооценка за свързаните с работата цифрови умения и реалното ниво или съществуващите компетенции на възрастните хора. Бяха обсъдени нива и области на компетентност.

Тези семинари и събирането на опит от целия Дунавски регион и от различни сектори предлагат стабилна база за по-нататъшно разгръщане на ядрото на иновативната система за обучение в подкрепа на дигиталното предприемачество на хора от сребърната възраст. Повече информация за проекта, дейностите и ползите за хората и страните в Дунавския регион можете да намерите на нашия уебсайт и в нашите социални медийни канали във фейсбукинстаграм и туитър.

 

Дата: 11.05.2021

Източник: БСК

Прочетено: 1877