01.07.2021

Българската стопанска камара, в сътрудничество с „Клуб по управление на знания, иновации и стратегии“ (КУЗИС), беше домакин на интерактивно събитие „Забавления за предприемачи“ или лаборатория за умения в Индустрия 4.0.

Изкуственият интелект и Индустрия 4.0 са около нас. Предлагат ни все повече предизвикателства като потребители. Още по-трудна е задачата за стартъпи, малки и големи фирми – изграждане на бизнес модели, откриване и задържане на таланти, но и по-лесното на пръв поглед – изграждане на нужните умения в екипите.

В тази връзка, БСК организира днешното събитие, на което бяха представени множество инструменти, които да улеснят изграждането на тези необходими умения за отворени иновации и управление на сътрудничеството:

  • Карти на уменията в Индустрия 4.0
  • Онлайн инструмент за изграждане на бизнес модели в Индустрия 4.0 за стартъпи и малки предприятия
  • Онлайн инструмент за оценка на готовността на средни и големи предприятия.

“В България има около 404 000 предприятия, от тях 15 000 са големи и средни, а всички останали са малки и микро. Сред тези 390 000 има 10 000 компании, които са с двуцифрен процент на годишния растеж. Всички те са част от Икономика 4.0 и аз се радвам, че чрез днешния форум ще говорим именно за тях – за новата икономика и икономиката на бъдещето”, каза при откриването на форума председателят на БСК Радосвет Радев.

Кристина Ескенази и Светлин Пенков от Клъстър „Изкуствен интелект България“ показаха примери за навлизането на изкуствения интелект в производството и доставката на стоки и услуги и очертаха както успешните практики, така и причините за провалите при внедряването на изкуствен интелект.

Гости на събитието бяха Михаил Балабанов - изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, който запозна участниците с възможностите за финансиране по новата програма Еразъм+, и Владимир Данаилов - изпълнителен директор на Фонда на фондовете, който запозна участниците с дейността на фонда.

Събитието е част от проект Upskilling Lab 4.0 , финансиран от Програма Еразъм+ на Европейския съюз.

 

Дата: 01.07.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2649