12.01.2022

Основното предизвикателство за "Идеал Стандарт – Видима" през 2021 година беше постигане на целите на бизнеса в условията на пандемия. "Стратегията за развитие на компанията прeвърна всички структури на "Идеал Стандарт – Видима" в ключови фактори за позиционирането на групата Идеал Стандарт сред лидерите в Европа за модерни цялостни решения за баня", заяви Ярослав Дончев, изпълнителен директор на "Идеал Стандарт – Видима".

"Заводите работиха на пълни обороти заради увеличените поръчки още от началото на годината и гласуваното доверие за производството на най-продаваните изделия именно в България. През годината трябваше да докажем, че можем да се справим – да произведем навреме, с високо качество, да дистрибутираме нужните количества на пазарите. Реализирахме много нови продукти и затвърдихме лидерската си позиция на българския пазар. През изминалата година най-младата и непрекъснато разширяваща се структура в нашата организация – Центърът за финансово обслужване отбеляза 10 години от създаването си", поясни Ярослав Дончев и допълни: "През 2021 година продължи технологичното обновление на заводите, защото само така можем да увеличим нашата конкурентоспособност, да повишим ефективността на производството и да изведем производството на едно по-високо технологично ниво в санитарната индустрия. С гордост можем да кажем, че реализираните инвестиции през 2021 г. са почти 8 млн. евро."


През 2021 г. 570 нови работници и служители се присъединяват към компанията, сред тях – работници в производството, инженери, графични дизайнери, финансови специалисти. Именно това многообразие от дейности и професии прави "Идеал Стандарт – Видима" атрактивно място за професионална реализация.

Завод за производство на санитарна арматура:
"Инвестициите в съвременно оборудване в завода за производство на санитарна арматура продължиха през 2021 година и естествено следват успешните проекти от 2019 и 2020 г.", заяви Емил Гатев, директор на завода за производство на санитарна арматура и поясни: "Продължи технологичното обновяване в процес "Леярен" –внедрихме две нови дробометни машини и четири автоматични банцизи, завършихме основният ремонт на последните четири сърцарни автомата. Това са инвестиции, с които задаваме едно по-високо ниво на условията на работната среда. Подобренията в процес "Леярен" ще продължат и през 2022 г. – предстои да внедрим и трета нова машина за леене под ниско налягане. Обновихме галваничната инсталация в процес "Производство на пластмасови детайли. Значим проект, който реализирамхе е нова лаборатория за входящ контрол на доставните материали. Успоредно с обновяването на процесите, инвестирахме в подобряване в социално-битовите условия."


Благодарение на последователната инвестиционна политика в завода се произвеждат редица иновативни изделия: "В нашия завод се произвежда и най-продаваната гама на Идеал Стандарт в Европа – Ceraplan, която се отличава с изключително модерен дизайн и с редица иновации като "Easy fix plus" – система за бързо фиксиране на смесителя за умивалник. В тази гама продукти разработваме още много иновации, които ще бъдат реализирани на пазара през следващата 2022 година. При нас се произвеждат и смесители Conca и Joy с така нареченото PVD покритие, "копринено черните" душ системи и смесители в гамите Ceraline и Cerafine O", обясни Емил Гатев.

"Едно от най-големите постижения, които отбелязахме през 2021 година и доказателство за високата култура за здраве и безопасност е, че отчетохме две календарни години без трудов инцидент! Постижение, зад което стоят усилията, разбирането и културата на всички работещи в завода!", добави още директорът на завода за санитарна арматура.

Завод за производство на санитарна керамика:
"В завода за производство на санитарна керамика са реализирани редица мащабни инвестициионни проекти за модернизиране на завода. Сред най-значимите инвестиции са проектите по автоматизация и роботизация на производствени линии, като този процес ще продължи и се реализира благодарение на българския инженерен екип", каза Валентин Ганев, директор на завода за санитарна керамика и добави: "През 2021 г. инсталирахме още две нови преси за отливане под високо налягане, които допринасят за постигане на много по-високо качество на отлетите изделия и увеличаване с 30% на капацитета за отливане на технологично сложни изделия. На нашия завод групата Идеал Стандарт възложи да станем главен център за производство на тоалетни без ринг, по новата технология "Римлес 2.0". Внедрихме в производство 18 нови модели, включително хитови продукти от най-новата колекция i-life. Ние произвеждаме тоалетните и бидетата от новата "копринено черна" серия на компанията, която стана популярна на пазара. В резултат на технологичната трансформация в завода значителното се подобряват ергономията и условията на труд в производствените процеси."

Валентин Ганев допълни още, че в края на ноември 2021 г. е направена първа копка за изграждане на ново производствено помещение, предназначено за развитие и производство на филтър-калъпи за преси за отливане под високо налягане. "Това е стратегически проект, който ще приключи през 2022 година и така ще затворим цикъла на разработване и производство на филтър-калъпи", обясни той.

Въпреки предизвикателствата пред бизнеса, новите условия на живот накараха компанията да подходи още по-отговорно в своите социални ангажименти към обществото и региона, където оперира. Най-значимите социални проекти бяха в сферата на здравеопазването, където бяха осъществени едни от най-големите дарения в нова съвременна апаратура за болниците в Севлиево и Габрово. "Реализирахме заложените дейности в инвестиционната ни програма "За по-добро здравеопазване" през 2021 г. Даренията са на стойност над 300 000 лв.", посочи Ярослав Дончев, изпълнителен директор на "Идеал Стандарт – Видима".

Компанията продължи да подкрепя редица клубове, отбори и школи и да инвестира в талантливите деца в региона.

Признание за приноса на компанията в обществото е наградата национален приз "Инвеститор в обществото" на Българския форум на бизнес лидерите, а списание "Форбс" класира "Идеал Стандарт – Видима" в топ 3 в категорията "Компания 2021".

"Идеал Стандарт – Видима" е член на Индустриална стопанска асоциация - Габрово

Дата: 12.01.2022

Източник: Вестник "Росица"

Прочетено: 2698