03.02.2022

В резултат на подновеното сътрудничество, в края на 2021 г., Българската стопанска камара (БСК) и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще обединят усилия в провеждането на изследването “Бизнес барометър”.

Страните дискутираха тази възможност по време на среща между председателя на БСК Добри Митрев, зам.-председателите Мария Минчева и Станислав Попдончев, Силвия Тодорова - директор на Център “Предприемачество” в БСК, Щерьо Ножаров - икономически съветник в Камарата и преподавател в УНСС, и ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, декана на факултет “Управление на администрация” проф. д.н.м. Симеон Желев и доц. д-р Еленита Великова – главен секретар по науката.

Изследването “Бизнес барометър на българската икономика” има 19-годишна история, като се провежда за първи път през 2003 г. с общи усилия на УНСС и вестник “Пари”. Проучването цели да проследи нагласите на бизнеса и да бъде база за икономически анализи, които да очертаят перспективи за развитието на пазара на труда, образователната система и икономическата среда.

БСК се ангажира да съдейства в актуализация на въпросника на база 17-годишния си опит в провеждането на Годишна анкета за нагласите на бизнеса, както и да търси начин за участие на повече предприятия в допитването.

От своя страна, УНСС ще се включи с провеждане на изследването, анализ на данните и разкриване на нови специалности, ако резултатите покажат, че има необходимост от такива.

Предстои провеждане на работни срещи и създаване на план за работа.

Подобни проучвания имат национално значение, тъй като са независими и дават реална база за анализ, от който могат да се дават конкретни предложения за подобрение на икономическата среда.

Дата: 03.02.2022

Източник: БСК

Прочетено: 2087