26.05.2022

883 безработни ще придобият професионална квалификация по 17 различни професии, а на 319 от тях ще бъде осигурена заетост по придобитата от обученията професия

Обучения на тема „Цифрова компетентност“ и „Умение за учене“ ще се проведат от БСК в рамките на проект "Адаптация на работната сила", финансиран от Агенцията по заетостта (АЗ) в рамките на Националния план за действие по заетостта през 2022 г.

Днес беше подписан договорът между БСК и АЗ, като в рамките на проекта общо 883 безработни ще придобият професионална квалификация по 17 различни професии, а на 319 от тях ще бъде осигурена заетост по придобитата от обученията професия.

Обученията са насочени към уязвимите групи на пазара на труда – безработни до 29 г. или над 50 г., продължително безработни, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т. ч. с ниско образование, както и към лица извън работната сила, обезкуражени лица или освободени вследствие на епидемичната ситуация.

Към тях ще се прилага комплексен подход, включващ предоставяне на обучения, стажуване и заетост за период не по-малък от 3 месеца на първичния пазар на труда или на субсидирани работни места, като финансирането ще бъде споделено между държавата и работодателите.

"Въпреки съществените промени в икономическата и социална ситуация вследствие пандемията от COVID 19, конфликта в Украйна и негативните процеси в световната икономика, очакванията са, че планираните обучения напълно ще отговорят на актуалните нужди от кадри на бизнеса при неговото рестартиране и развитие", смятат от Агенцията по заетостта. 

Дата: 26.05.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1236