29.07.2022

Дефицит и високи цени на пелетите се очакват през есента, прогнозират производители на материала пред „Телеграф“. От миналата година досега цената им се е повишила двойно и от 400 лева за тон в момента най-евтините се продават за 800 лева, но има складове, където струва и 1000 лева за тон. Причините за ръста са заради затруднените доставки от Украйна, откъдето идва половината от вноса на пелети у нас.

Ако той намалее, цените ще се повишат още повече, коментира Веселин Илиев, директор на Център за външноикономическо сътрудничество в БСК, пред „Телеграф“. Това ще се усети наесен, тъй като каквото е имало по складовете в началото на пролетта е свършило. Очакванията са, че цените на пелетите ще се вдигнат доста, особено на тези от иглолистна дървесина, каквито идват от Украйна и от Русия. Това увеличение на материала от иглолистна дървесина ще повлече след себе си и пелетите от широколистна дървесина, посочи Илиев.

Внос

Силно е засегнат и мебелният бранш, тъй като голяма част от иглолистната дървесина, която се използва за производството на мебели, идва именно от Русия и Украйна, коментира проф. Васил Живков, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост. Заради рестрикциите, наложени към Москва, в момента вносът е блокиран. Отделно от Украйна също се внасяше дървесина, но там проблемът е, че предприятията спряха да работят. Също така шперплат като материал, който се използва в дървопреработващата промишленост, се произвежда от Русия и Украйна и там се получи сериозен вакум. Друг фактор, който се отразява върху цените на дървесината, е намаленият дърводобив в страната, посочи проф. Живков. По думите му с решение на министъра на земеделието добивът на дърва беше орязан до 70% през миналата година, а реално извадената дървесина е 60 на сто от тази, която традиционно се сече. Вследствие на това цените на материала, използван при производството мебели, расте, но само в България, а фирмите губят пазарите си в Европа и други страни. Според производители поръчките на дървени столове от шведската компания „Икеа“ към български фирми са намалели с над 40 на сто. Като цяло експортът се е сринал с около 20-30% заради скъпата дървесина, както и по-високите разходи за персонал, еленергия и много други.

Дата: 29.07.2022

Източник: в. Телеграф

Прочетено: 1037