21.10.2022

Цифровата грамотност носи безброй ползи както в личния, така и в професионалния ни живот. По-често, необучените хора в областта на цифровите технологии са от по-възрастното поколение (50+), които по-трудно се справят с новите технологии и по този начин остават в неравностойно положение спрямо възможностите на днешния цифров свят. Тези лица са започнали своя трудов път във времена преди дигитализацията и имат различни нужди по отношение на усвояването на технологиите, а това от друга страна затруднява разработчиците на технологии. Наблюдава се и известно намаляване на усещанията, вниманието, паметта и тълкуването при възрастните хора. Равнището на заетост на по-възрастните работници (55-64 години) в ЕС-27 е понастоящем 60 %.

За качественото обучение и сертифициране на тези хора е нужно тясно сътрудничество с бизнеса и информация за неговите изисквания, както и редовен диалог със заинтересованите страни – предприятия, политици, доставчици на обучение, бюра по труда и други.

С тази насоченост работи проекта eDigiStars “Изграждане на цифров предприемачески капацитет на възрастните хора чрез иновативна система за обучение” (съфинансиран от програма “Дунав”). Той цели разработването на инструменти, които да превърнат работниците над 50-годишна възраст в самостоятелни цифрови предприемачи, като помагат на хората да придобият желаните умения, а предприятията да останат конкурентоспособни.

Проектът обхваща 19 партньори в 8 дунавски държави – Австрия, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Унгария, Румъния, Словения и Украйна.

Важна част от проекта е разработването на 3 инструмента, които играят ключова роля в процеса.

  • POWERYOU дава възможност на работната сила над 50-годишна възраст за самостоятелна цифрова заетост. Инструментът помогна за определяне къде най-лесно биха могли да се включат те (примерно, онлайн маркетинг, създаване на онлайн съдържание, електронна търговия, анализи и проучвания, уеб и графичен дизайн, 3D печат, специалист по компютърна поддръжка, администратор на бази данни, компютърен техник, системен администратор, специалист по ИТ сигурност и други. Инструментът също съдържа някои вече разработени програми за групата над 50 години. Разчита се и на подхода Ikigai за подпомагане на тези хора да разберат собствените си нужди, потенциал и мотивация за лична и професионална промяна.
  • CAMPUS адаптира съответните курсове към специфичните им нужди. Организиран е в пет глави: статистика – актуално състояние на обученията и курсовете в различните държави, тяхното съдържание, основни теми, които трябва да бъдат обхванати, брой часове и общо описание на видовете информация, предавани в рамките на обучението по цифрови умения. Модулите за обучение са подбрани въз основа на проучвания във всички страни, като целта е участниците да бъдат подготвени за различни длъжности, за които се изискват цифрови умения.
  • LABEL сертифицира тези, които демонстрират достатъчно цифрови умения.Инструментът показва как да се изгради доверие и да се докаже компетентността на възрастните хора пред работодателите. Той е насочен и към участници, които работят интензивно с индустрията или я представляват, напр. търговски камари, асоциации и други институции в подкрепа на бизнеса. Тази група хора може да се възползва и от практически съвети как да се анализират обявите за работа в цифровата сфера, да разберат настоящата пазарна ситуация, конкретните нужди на фирмите в своя район и др.

Проектът се осъществява от Българската стопанска камара, съвместно с Агенция по заетостта и Сдружение Бизнес Агенция – Варна.

Вижте повече на: www.interreg-danube.eu/approved-projects/edigistars

Дата: 21.10.2022

Източник: БСК

Прочетено: 600