15.03.2023

Интервю с Антоанета Кацарова, директор на Центъра за професионално обучение към БСК.

Министерството на образованието и науката добави нови десет специалности в Списъка на защитените от държавата професии за учебна 2023/2024 година. Седем от тях са от професионално направление "Строителство". С новите промени защитените от държавата специалности стават общо 60. Как това ще се отрази на бизнеса, има ли недостиг на кадри в тези направления? Подробности по темата пред Радио София разказа Антоанета Кацарова, директор на Центъра за професионално обучение към Българската стопанска камара.

Тя посочи, че интересът към редките професии е по-малък, а бизнесът и работодателите имат потребност от такива кадри.

"Има професии, при които има траен недостиг на специалисти на пазара на труда. Това са обикновено свързаните с труд, който се счита за по-тежък, за по-неприятен, с по-тежко следване дори. Има технически университети, при които всички знаем, че следването е по-тежко, с по-тежки изпити. А в същото време те не са атрактивни", каза Кацарова.

Тя допълни, че чисто обществената част се състои в това, че възрастта, на която хората взимат решения е 18-20 години и те биват привличани от професии, които са по-атрактивни.

"И в крайна сметка какво се получава: имаме достатъчно специалисти като брой с много красиви специалности, много впечатляващи, много модерни, много дори цивилизационни. В същото време техническите професии, които са в сфери като машиностроене, минодобив, строителство дори, останаха в сферата на недостиг на пазара", посочи тя.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 15.03.2023

Източник: Радио София

Прочетено: 702