16.06.2023

Същественият проблем е липсата на стратегическо виждане и последователност при изпълнението на цели и програми.

Силвия Тодорова, директор на Център "Предприемачество" към Българската стопанска камара, "В развитие", 14.06.2023 г.

Икономиката на ЕС ще нарасне с 0,7% през 2023 г. и 1,6% през 2024 г, като прогнозата за България е за ръст 1% през 2023 г. и 1,7% за 2024 г. Европейският съюз и съответно еврозоната са водещия ни икономически и търговски партньор, така че всяко забавяне и проблем в тези страни и организации, води до съответното забавяне и проблеми с нашата икономика. Това коментира Силвия Тодорова, директор на Център "Предприемачество" към Българската стопанска камара, в предаването "В развитие" с водещ Веселина Спасова.

Същественият проблем не са външните фактори, които непрекъснато съществуват и въздействат върху икономиката на нашата страна, а липсата на стратегическо виждане и последователност при изпълнението на цели и програми, които са приоритетни за нашата страна.

"Когато се взима кредит в евро в еврозоната, той е с разходи около 4% годишна лихва, а в България при взимане на такъв кредит е от 5,6%, което е доста съществена разлика и ограничава възможностите за инвестиция, растеж и просперитет на нацията."

Интересно е че ревизията е по-благоприятна за страните, които са извън европейската зона, специално по два от показателите – безработица и задлъжнялост. Показателите за ръст на БВП и инфлация са по-добри за страните, които са част от еврозоната.

Съществуват традиционни фактори, които влияят върху данните, но има и такива, които се появиха във връзка със съществуващата геополитическа ситуация и намаляването на достъпа до енергийни ресурси, въпреки че в момента те са на едно доста добро ниво, но ако се погледнат фючърсите на Европейската енергийна борса за последното четиримесечие на тази година и за първото на 2024 г. - стойностите са около 120 евро за мегават час за различните страни от ЕС. Друг съществен проблем е съществуването на политики и мерки, които се правят от наши партньорски страни, извън ЕС, които изтеглят някои от бизнесите които действат и са традиционно представени в нашата страна.

"Преките чуждестранни инвестиции в ЕС са намалели през 2021 г. спрямо 2019 година със 68%, при положение, че в същия период, който включва Covid кризата и ограниченията, в САЩ са нараснали със 63%. Това означава, че някои политики и дейности, които са водещи в ЕС, не са подходящи да подпомогнат конкурентоспособността на европейския бизнес."

Предизвикателствата, които се отворят пред икономиката на ЕС, са свързани с т.н. двоен преход на цифрова и зелена икономика и с огромното количество регулации, които се предлагат и се приемат кат необходимост за съобразяване и спазване от бизнеса.

Повече за икономическото развитие на ЕС вижте във видеото.

 

Дата: 16.06.2023

Източник: www.bloombergtv.bg

Прочетено: 786