29.09.2023

Арбитражният съд при Българска стопанска камара представи платформата за е-медиация, която позволява започване и развитие на цялото производство по медиация в онлайн среда. Медиацията е предпочитан способ за решаване на спорове в много държави от Европейския съюз. 

Медиацията е един от способите за извънсъдебно решаване на спорове, като целта е с помощта на медиатор страните да постигнат решаване на техния спор посредством сключването на споразумение, което чрез платформата ще става възможно онлайн. Споразумението има изпълнителна сила след потвърждаването му от всяка от страните по спора, в рамките на охранително производство пред съответния районен съд. Приложим е Законът за медиацията, който транспонира редица Директиви на Европейския съюз.

В "Законът и Темида" (БНР) предимствата на платформата коментира проф. Таня Йосифова, председател на Арбитражния съд при БСК, експерт по гражданско и търговско право, консултант на предаването.

"Платформата е разработена от Българската стопанска камара, съвместно с фондация "Право и интернет", и беше успешно внедрена, като тя улеснява започването и провеждането на производството по медиация в онлайн среда, без да се изисква физическо присъствие, представяне на документи на хартия, провеждате се срещи дистанционно между медиаторите и страните. Процедурата е приложема във всяка една фаза на съдебното производство."

Проф. Йосифова изтъква, че платформата ще даде повече възможности на бизнеса за алтернативно извънсъдебно решаване на спорове. Това ще спести на фирмите време и разходи, като им осигури редица удобства. Решаването на спорове чрез медиатори обикновено отнема няколко седмици. Целият процес от подаването на документи до крайното решение е дистанционен. Тарифата на всеки медиатор на час средно е около 100 лева. Фирмите могат от специална листа в платформата да си изберат медиатор, който да отговаря на нуждите на компанията за решаването на конкретния спор. Към момента платформата работи с трима медиатори, като на по-късен етап към тях ще се присъединят още трима. Същевременно има запитване от други европейски държави за включване в листата на медиаторите към Арбитражния съд при БСК, разказа проф. Йосифова.

"Чрез медиация обикновено се решават търговски спорове, които най-често са свързани с неизпълнение на определени клаузи по договори. Като цяло от този метод на извънсъдебно решаване на спорове най-често се възползват средните и малките компания, защото обикновено големите фирми разполагат със собствени юридически отдели", обясни проф. Йосифова. Не може да се изведе конкретен икономически сектор, който най-често прибягва до медиацията, като спорове има заради недоставени материали, оборудване и други.

В Европа и по света медиацията има традиции в използването си, докато в България тя навлиза на сравнително късен етап и все още не се използва широко процедурата. В сферата на онлайн търговията процесът е регулиран с регламент 2019/1150, който урежда отношенията между бизнес ползвателите и доставчиците на посреднически онлайн услуги, където задължително е предвидена е медиацията. Освен това в европейския Акт за цифровите услуги, който влезе в сила от края на миналата година, се набляга на използването на медиация и специално за използването на онлайн платформи за решаването на специализираните търговски спорове", обясни проф. Йосифова.

Платформата е достъпна не само за търговски дружества, които са членове на Камарата. Тя е внедрена със средства на БСК.

Дата: 29.09.2023

Източник: БНР

Прочетено: 983