28.09.2023

Онлайн платформа за е-медиация беше представена в БСК. В събитието, което беше модерирано от председателя на Арбитражния съд при БСКпроф. Таня Йосифова, участваха представители на заинтересованите страни – адвокатски кантори и търговски дружества. Платформата е изградена в партньорство с Фондация „Право и интернет“ - научно-изследователски център, който подкрепя и осъществява собствени научни изследвания, програми и проекти в областта на правните, технологичните, икономическите и социалните въпроси, свързани с бързото навлизане на информационните и комуникационни технологии както в публичния, така и в частния сектор.

Чрез медиация един търговски спор може да се разреши,
без да се стига до съд

Медиацията е един от способите за извънсъдебно решаване на спорове, като целта е с помощта на медиатор(и) страните да постигнат решаване на техния спор посредством сключването на споразумение. Медиацията позволява на страните сами да решат проблема си, да защитят интересите си и да запазят отношенията си.

Медиаторът е неутрално лице, което участва в процедурата с цел да подпомогне страните по даден спор за по-добра и по-продуктивна комуникация. Неговата роля се изразява в това да насочи страните към изглаждане на различията и намирането на общо решение на проблема, което да е в интерес и на двете спорещи страни.

Процесът по медиация завършва с подписването на споразумение, което има изпълнителна сила след утвърждаването му от съответния районен съд. Приложим е Законът за медиацията, който транспонира редица Директиви на Европейския съюз. Според закона, принципите на медиацията са: доброволност и равнопоставеност; неутралност и безпристрастност; поверителност.

Е-платформата прави процеса достъпен, евтин и удобен

Чрез платформата за е-медиация ще се даде възможност за развитие на цялото производство по медиация в електронна среда, без физическо присъствие на страните. Това ще направи процеса по-достъпен, по-евтин и удобен.

Електронната медиация започва с подаване на заявление от една или двете страни и приключва с постигане на спогодба. Тези процеси се случват онлайн, като платформата следва изискванията за електронна идентификация, вкл. електронни подписи, електронни печати и електронно удостоверяване на съдържанието на документите към даден момент, които гарантират автентичност на документите.

Страните избират медиатор, който да ги представляват, като изборът се осъществява по два начина – чрез изричното посочване (селектиране от списък с медиатори) или чрез автоматизирано генериране на медиатор от системата на случаен принцип. Предложеният медиатор следва да се одобри от страните, ако това не стане, системата генерира нов случаен избор. При съмнения на която и да е страна за безпристрастността и неутралността на медиатора, страната има възможност да спре процедурата чрез искане за отвод на медиатора.

Етапите на провеждане на процедурата следват методиката за провеждане на медиация във физическа среда – първо чрез провеждането на обща, а след това на индивидуални срещи и накрая обща заключителна среща. Тези срещи ще бъдат извършвани чрез видеоконферентни разговори. Медиаторът ще се допита до всяка страна за удобни за тях дата и час и на база на техните отговори ще насрочи провеждането на обща среща.

Кой може да се възползва от медиация?

От медиация може да се възползва всяка компания, която е попаднала в ситуация на търговски спор със свой контрагент. В тази връзка, юристите препоръчват при сключването на търговски договори в тях да се включва и клауза за медиация. Примерна клауза за медиация, включена в текста на договора: “Ако възникне спор при сключването или изпълнението на настоящия договор, страните се съгласяват да разрешат спора с помощта на медиатор (и) от АС при БСК съобразно неговия правилник, преди да се прибегне към арбитраж или съдебно разрешаване на спора”. Ако страните са пропуснали да включат такава клауза в договора, а е на лице спор във връзка с неговото изпълнение, те могат да подпишат допълнително споразумение.

Проф. Йосифова: Наша мисия е да направим компаниите
по-информирани за предимствата на медиацията

Интересът към медиацията у нас е сравнително нисък, преди всичко поради непознаването на преимуществата на този метод за решаване на търговски спорове, докато в европейски и в световен мащаб нещата изглеждат доста по-различно. Европейският законодател отдавна поставя акцент на медиацията при решаване на търговски спорове, включително между бизнес ползватели и доставчици на онлайн платформи, където този способ е особено удачен. Нашата мисия и желание е да информираме българските компании за възможностите лесно, бързо и евтино да преодоляват препятствията по пътя си, когато имат неразбирателство със свой контрагент“, сподели пред участниците в днешната среща проф. Таня Йосифова, председател на Арбитражния съд при БСК. Тя допълни, че се надява въвеждането на съвременните технологии да направят процеса по медиация още по-конкурентен пред традиционния съд, респективно – да стане по-търсен от фирмите.

Проф. Йосифова се ангажира дигитализирането на дейността на Арбитражния съд при БСК да продължи с ускорени темпове, така че тази форма на решаване на търговските спорове да бъде припозната от българския бизнес като много по-практична и отнемаща много по-малко време и средства. Проф. Йосифова отново напомни за необходимостта от включване на арбитражни клаузи в търговските договори, за да се делегира компетентност на АС при БСК да решава споровете, които могат да възникнат.

Дата: 28.09.2023

Източник: БСК

Прочетено: 551