01.09.2023

Разговор с проф.д.н.инж. Красимир Ениманев, председател на Русенската стопанска камара

Професор Ениманев, скоро навършихте 65 години. Как оценявате живота днес ? 

Родих се в мирно време, но бяхме подготвяни за война. Слушах разговорите на близки и роднини за времената на Освобождението от турско робство,  войните и новото време. Ние учехме, играехме, мечтаехме да станем космонавти! Така, мечтаейки, минаха годините Още от ранните си години имам отношение към развитието на нашия русенския регион. 

През последните 30 години не видях съседите ни - Турция, Гърция, Сърбия , Румъния, да разрушават армиите си и държавността си. Не забелязах да разрушават селското си стопанство и индустрията си. Опитвах се и още се опитвам да търся начин да убеждавам да   изграждаме и ние в България и конкретно в Русенския регион силно агроиндустриално стопанство, да възстановяваме и развиваме инфраструктурата си и най-вече да възстановим производството си.

Все още си мисля, че не съм един наивник на 65. Убеден съм, че имаме шанс региона ни да си възвърне силата и да запазим културата, образованието и сътвореното през годините до сега. Лично аз мисля , че бъдещите 30-50 години ще ни докажат, че пътя който беше започнат през 1988 - 89-та година , а по-късно сгрешен,  е бил правилният път! Това го виждаме в момента в Китай, а и в другите страни на изток и северните държави. 

Вие сте уважаван професор в четири български университета. Вашите лекции са посещавани от много студенти,  за тях Вие сте харизматичен преподавател, как го постигате? 

Наистина, преподавам в няколко университета, младите ме зарежда и искам да им  дам всичкия си опит и знания.  Помагам им да се срещат с успели хора,  да общуват и да се мотивират.  Подтиквам ги към самостоятелна  изява и успехите не закъсняват.  Мои студенти вече са успешни административни ръководители, бизнес предприемачи, банкери, строители и творци.  Гордея се с всеки един от тях.  Успехът  идва след много труд, учене и късмет.

Веруюто ми е, че образованието е едно от най-важните неща за националната ни сигурност. Предците ни, след изграждане на храм, са  съграждали училища и всяка година са избирали учители с високо заплащане, за да учат и възпитават децата им. В миналото българинът е държал на дисциплината, възпитанието в семейството и спазването на закона. Така трябва да бъде и сега. Защото само законът ни дава свобода, в противен случай ще живеем в джунглата!. А там действат други закони! Резултатът, за жалост, го виждаме ежедневно. 

Всеки ден нещо се случва в България. Как бихте анализирали бъдещето на Русенския регион? 

Балканите са най-взривоопасният регион в Европа, а ние се намираме в неговия център. Нормално е тук да се концентрират много интереси. Лошото е, че някак си се оставихме като народ да живеем по волята на чужди  управляващи. Всички те имат интереси държавата ни да е слаба, а и засега видимо успяват. Икономическите ни показатели -  производствени, финансови, производителност на труда и други, са видимо понижени; загубихме по-голяма част от източните и африкански пазари. 

В същото време река Дунав е магистралата на Европа и ние сме орисани да бъдем успешни, намирайки се на нейния десен български бряг. За нас, русенци, притегателни центрове винаги са били Букурещ, Белград , Будапеща и Виена. Дунав мост носи много финансови и други ресурси, които биха направили града ни един от най-богатите в България, ако имаше по-голяма децентрализация в управлението и влиятелни русенци в държавната власт. Предприетите премествания на  държавни институции в провинцията за съжаление ни отминаха. А можеха да бъдат в Русе, ако имахме правилно управление, което би донесло много работни места и финансови възможности.  

Предстоят избори за кмет и общински съветници. Какво очаквате от тях от гледна точка на бизнеса? 

Ако само в  един кметски мандат се направи така, че парите на Русе да не напускат града, веднага ще се усети огромната промяна. За следващата ни 2024 година това са 250 мил. лева… Защото русенци, особено младите, са нетърпеливи да живеят и работят сега, днес , веднага,  в спокойна и просперираща среда. 

Град Русе е разнообразен и  космополитен град по думите на съгражданина ни Елиас Канети. Затова съм инициирал разговори с различни общности в региона, включително с Русенския митрополит, Главния мюфтия, Епископа на католиците, арменската, еврейската и ромската общност. Целта е да насърчим гражданските общества и организации да издигат кандидати за общински съветници, без оглед на тяхната раса, религиозни убеждения или политически пристрастия. 

Специалистите от Русенската стопанска камара се ангажират да помогнат на гражданите във всяка община в областта да излязат със свои граждански листи на предстоящите местни избори. Изборът на кандидати в тези листи ще се определя от жителите на съответните селища с помощта на  социални медийни платформи. Важното е всеки номиниран да живее в своето родно място и да има желание за участва в неговото развитие и усъвършенстване. Да си изкарва  прехраната тук и да е доказал  своята стойност като обществена фигура.

Сегашният ни план не включва кандидатура за  кмет. Вместо това, ние ще се стремим да подпомогнем предложените кметски кандидатури, техните платформи и  планове за напредък, като направим внимателен подбор на онези идеи, които ще допринесат максимално за  развитието на региона, както и на отделните общини и населени места. 

Проф. Ениманев, говорите за участие в изборите с граждански листи, но изборният закон си има правила. Как точно ще стане вписването им, ще използвате ли партия носител? 

Разбира се, че ще спазим закона технически. До последния срок за вписването има време… Сега имаме по-важна задача – да помогнем на гражданите по общини да си изберат водачи, които да бъдат личности със сила, опит и компетентност, а не такива, които са лоялни единствено към определен политически субект в София. Не става въпрос за противопоставяне на политически партии или съюзи, стига те да се одобряват от населението. Щом народът го одобрява, да бъде избран най-добрият! 

Как виждате града ни  в близките 5 години? 

Не съм гадател, но прогнозите ми за Русе и региона могат да се видят в You tube. Изпълнявайки Европейските директиви, по български допуснахме, а и продължаваме да не се съобразяваме със състоянието и възможностите на инфраструктурата ни. Повече гледаме към Гюргево и Букурещ, но не внимаваме и  обръщаме гръб на София и Велико Търново,  които ясно ни показват, че в скоро време ще се промени административното ръководство и деление на страната ни, в контекста на европейските региони, и ние ще загубим водещата си позиция.

Без млади хора и  без ясна перспектива за тяхното бъдеще градът  ни ще загуби лидерската си позиция на Дунавска столица на България.  Затова Русе неистово се нуждае от  компетентни лидери, които да съставят ясна 20-30 годишна програма за развитието на града , а не да се прилага софийски или бургаски модел. Необходимо е, следвайки пътя на Виена, като обединим  всички възможности на гражданите, при ясни законови свободи да развием града си.

Очаква ни общество с голям държавен сектор, социални програми с  ново културно и образователно ниво със запазване на историческите и национални ценности. Това ще е Новия Световен ред!

Поради голямата нужда от храна и вода държавата ни ще въведе нова аграрна реформа. Време е да се разбере, че енергетиката ще реши проблема за индустриализацията. Това, от което се нуждаем, са нови и ефективни източници на енергия, които могат да бъдат намерени   например в  космоса. За да се постигне това, от решаващо значение е не само да се съсредоточи върху разработването на електрически автомобили, но и върху създаването на съпътстваща мрежа, която е добре оборудвана да се справи с изискванията на региона.

Някои романтици искат  да ни върнат към конската тяга и фабриките за камшици, но явно са сбъркали   времето. Новото време  изисква нови научни  познания  и много ми е  болно,  че не се  разбира от  управляващите. Първо трябва веднага да започнем  с незабавна преквалификация на учителите. Вдигането на заплатите е хубаво нещо,  но не решава проблема на познанието,  а то носи успех и печалба на народа.  Трябва да се дисциплинират и образоват  всички общности, без значение от религиозна и политическа принадлежност. Освен това е от съществено значение да се подготвят и обучават голям брой парамедици, които ще са необходими в идващите трудни времена. 

След тези Ваши не много оптимистични прогнози, не мога да не Ви попитам: ще го бъде ли Русе, или…? 

Каквото и да си говорим, отговорът е еднозначен, трябва да бъде еднозначен: да, Русе ще го бъде! Към това са насочени и нашите скромни усилия Русенската  стопанска камара усърдно работи за успеха на нашия град чрез създаване на благоприятна бизнес среда, която насърчава растежа, създаването на работни места и по-големи печалби.  А Русе ще го бъде - сега и завинаги!  

Маргарита ТРИФОНОВА, в. Бряг-Русе

 

Дата: 01.09.2023

Източник: в. Бряг

Прочетено: 778