25.09.2023

Над 90 представители на адвокатски кантори, мениджъри на предприятия и студенти по право се включиха в хибридно обучение на тема „Възможности за решаване на търговски спорове чрез арбитраж“, организирано от Арбитражния съд при Българската стопанска камара.

Целта на обучението бе да разкрие предимствата на арбитража и медиацията, и да ги популяризира сред заинтересованите страни – както юристи, така и неюристи (търговци, мениджърски състав на търговски дружества, търговски представители, дистрибутори и др.)

Лекторите – проф. д-р Таня Йосифова (председател на Арбитражния съд при БСК) и доц. Маргарита Златарева (арбитър в АС при БСК) запознаха участниците в обучението с особеностите на арбитражното производство и медиацията като алтернативни извънсъдебни методи за решаване на търговски спорове.

Докато държавният съд изисква дълги, времеемки процедури, арбитражът е бърз и ефективен. В държавния съд правата трябва да се упражнят в точно определени срокове, в противен случай се загубват, а разходите и таксите могат да бъдат значителни. От друга страна, арбитражът предлага гъвкави процедури и е по-икономичен.

Арбитражното решение може да бъде изпълнено както в България, така и в чужбина (по силата на Нюйоркската конвенция, по която Република България е страна).

Страните избират арбитри и делото обикновено завършва за 6 до 12 месеца с окончателно арбитражно решение, което има същата сила като решението на държавния съд.

Във всеки един етап от спора страните могат да постигнат споразумение чрез процедура по медиация, което може да се случи изцяло онлайн чрез платформа за е-медиация.

За да бъде отнесен един спор към арбитражен съд, необходимо е преди възникването на спора страните по него да имат в договора помежду си арбитражна клауза. Ако страните са пропуснали да включат арбитражна клауза в договора си, а е налице спор във връзка с неговото изпълнение, те могат да подпишат допълнително споразумение със следния примерен текст: “Всички спорове, породени във връзка с изпълнението на договора между страните, сключен на (дата) между (описват се страните), ще бъдат решавани от Арбитражния съд при Българската стопанска камара."

Арбитражното производство е едноинстанционно, но подлежи на съдебен контрол от Върховния касационен съд. От стотиците арбитражни решения на АС при БСК досега (вече повече от 20 години), само едно единствено решение е било отменено от ВКС, което е показател за качеството на работа на АС при БСК. В състава на Арбитражната колегия са едни от най-изявените учени, бивши конституционни съдии, съдии във Върховния касационен съд, изтъкнати адвокати и експерти.

Арбитражният съд при БСК е независима правораздавателна институция, която разглежда и решава граждански и търговски спорове в рамките на разрешената от ГПК компетентност. Извън компетентността на арбитражния съд са споровете: за вещни права или владение върху недвижим имот, за издръжка, трудови спорове, по които едната страна е потребител.

Дата: 25.09.2023

Източник: БСК

Прочетено: 1126