27.10.2023

Арбитражният съд при БСК се гордее със своите арбитри! Днес представяме д-р Симеон Чаначев.

Д-р Симеон Чаначев е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“, след което е работил последователно като младши съдия в Софийски градски съд, районен съдия в Софийски районен съд, заместник-председател на Трети районен съд - гр. София, съдия в Софийски градски съд, съдия във Върховния съд и Върховния касационен съд. В периода 2007-2012 г. е заместник-председател на Върховния касационен съд. Доктор е по право. Професионалната му реализация е в областта на гражданското право, както и в областта на гражданското процесуално право.

От 2023 г. е арбитър към Арбитражния съд при БСК.

***

С какво Ви привлече арбитражната дейност?

Осигурява независимо решаване на правни спорове при провеждане на състезателно производство от арбитражен съд, конституиран от посочени от страните арбитри въз основа на формирано от същите страни отношение на доверие спрямо избраните за арбитри специалисти. Тези принципно установени особености на арбитражното правораздаване са, от една страна, преимущества за страните и, от друга – условия за реализация на натрупан от съответния арбитър професионален опит.

Кои са най-често срещаните трудности в едно арбитражно производство?

Както при всяко правораздаване, така и при арбитражното производство основните трудности са свързани с изясняване на действителните отношения между страните по спора, както и тълкуването и прилагането на материалното и процесуално право, съобразно конкретните особености на случая.

Кога решението на един спор носи удовлетворение за страните и за Вас като арбитър?

Считам, че решението на един спор носи удовлетворение за страните и за арбитъра тогава, когато формираното от страните отношение на доверие, намерило израз в избора, който са направили спрямо излъчения от тях за член на състава арбитър, е оправдано от постановения от състава правен резултат. В този случай решението на арбитражния съд, с което се очертава какво е според състава действителното правно положение по спора, какво окончателно правно поведение следва да имат страните в отношенията си занапред, което ще следва да спазват, трябва да бъде достатъчно аргументирано и съобразено със закона, за да бъде възприето като справедлив изход на породения правен спор.

Какъв съвет бихте дали на компаниите, които имат неуредени търговски спорове?

Съвременните стопански отношения се характеризират с динамика на правните връзки, породени от бързо възникващи, понякога неочаквани, с оглед на формалната логика икономически събития и последици. Затова съществено значение за предотвратяване на търговски спорове и формиране на неуредени стопански взаимоотношения, изискващи впоследствие намеса на държавно правосъдие или доброволно правораздаване (арбитраж) имат прецизното и компетентно провеждане на преддоговорните отношения, а след това и детайлното и пространно договориране на съответните правни сделки чрез ясни и напълно изчерпващи предмета на регулиране на отношенията клаузи. В практиката си като съдия съм констатирал, че голяма част от правните спорове са резултат от непълното или неточно обективиране на постигнатите уговорки между контрагентите по съществените условия на сделките. Това е налагало при разрешаване на правните спорове търсенето на способ за установяване на действителната воля на страните по реда на чл. 20 ЗЗД. В заключение може да се посочи, че преодоляването на проблема „неуредени търговски спорове“ следва да се търси в провеждането на прецизен и компетентен процес на договаряне както в периода на преддоговорните отношения, така и в периода на сключване на правната сделка. Не на последно място е и реализацията на действителното намерение, заложено в клаузите на договорите за изпълнение на насрещните престации.

Дата: 27.10.2023

Източник: БСК

Прочетено: 853