01.12.2022

На 30 ноември 2022 г., в Българска стопанска камара (БСК) се проведе конференция „Арбитражът в полза на българския бизнес – предизвикателства и перспективи“, организирана от Арбитражния съд при БСК. Конференцията беше открита от председателя на УС на БСК Добри Митрев и от председателя на АС при БСК проф. д-р Таня Йосифова.

„Времето, в което живеем, е време на непрекъснати спорове, затова ни трябват бързи и справедливи решения. Арбитражният съд е бърз, евтин, стабилен, конфиденциален, даващ право на избор на арбитър, а в същото време арбитражното решение се ползва със сила на присъдено нещо и с изпълнителна сила. Вярвам, че след като чуете днешните доклади на колегите, ще се убедите в думите ми“, каза в приветствието си към присъстващите Добри Митрев.

В своя доклад „Към по-зелени арбитражи. Зелените протоколи“ адвокат Хелин Лауфер - съпредседател на европейския подкомитет на Кампанията за зелените арбитражи, представи необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи. АС при БСК е партньор на кампанията и като такъв се стреми да спазва пет основни принципа, за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от неговата арбитражна практика са сведени до минимум.

Петте принципа са:

  1. Създаване на работно пространство с намален отпечатък върху околната среда чрез търсене на възможности за намаляване на консумацията на енергия и отпадъците;
  2. Кореспонденция по електронен път, освен ако кореспонденцията на хартиен носител не е изрично необходима при обстоятелствата, като същевременно се има предвид, че имейлът има въглероден отпечатък;
  3. Насърчаване на използването на съоръжения за видеоконференции като алтернатива на пътуването (включително за целите на установяване на факти или интервюта със свидетели);
  4. Избягване на печатане, изискване на използване на електронни, а не на хартиени копия на документи и насърчаване на използването на електронни пакети по време на изслушванията;
  5. Използване, където е възможно, на доставчици на услуги, които са се ангажирали да намалят своя отпечатък върху околната среда (включително за целите на организиране на арбитражно изслушване).

Естествено продължение на тази тема беше и докладът на проф. Георги Димитров - международен арбитър при АС на БСК и д-р Гергана Върбанова - арбитър при АС на БСК, върху ползите от електронния арбитраж и възможността за преминаване на целия цикъл в електронна форма – от подаването на исковата молба до постановяване на арбитражното решение. Посочени бяха предимствата от възприемането на онлайн арбитража. В доклада на международния арбитър на АС при БСК проф. Иван Тодоров беше разгледан инцидентният контрол на арбитражния съд за недействителност на административни актове в светлината на вътрешното и европейското право и позицията, че арбитражният съд е длъжен да постанови законосъобразно арбитражно решение.

Доц. д-р Маргарита Златарева - арбитър при АС на БСК, разгледа основанията за недействителност на арбитражното решение и способите за защита при наличието на порочно арбитражно решение. Темата на адвокат Ивайло Димитров - представител на България в европейския подкомитет на Кампанията за зелените арбитраж – „Енергийни арбитражи по време на военна и политическа криза“, беше разгледана през призмата на интересни арбитражни решения в рамките на Европейския съюз, а адвокат Велислава Христова - основател на Young Bulgarian Arbitration Practitioners, наблегна на правната същност на арбитражното споразумение, различните начини на постигане на споразумение за арбитриране на спора и неговото изпълнение. Адвокат Петя Мургова - арбитър при АС на БСК, представи възможностите пред медиацията в арбитражното производство и особеностите на хибридните модели MED-ARB И ARB-MED, при които може да се премине от медиация към арбитраж и обратно, включително чрез изпълнението на различни роли от едно и също лице.

В рамките на панела „Изпълнение на арбитражно решение в България и в чужбина адвокат Александър Кацарски - заместник-председател на АС при БТПП, разгледа приложението на Препоръката на УНСИТРАЛ от 7 юли 2006 г. относно тълкуването на член II, алинея 2 и член VII, алинея 1 от Нюйоркската конвенция при екзекватура на арбитражни решения в Република България. Адвокат Силвия Тонова, адвокат в Jone’s Day, изтъкна особеностите и предимствата на изпълнението на арбитражното решение в чужбина в светлината на Нюйоркската конвенция за признаване на чуждестранни арбитражни решения, по която република България е страна. Адвокат Емил Емануилов, арбитър при АС на БСК разгледа някои практически проблеми при изпълнение на чуждестранните решения у нас в светлината на съдебната практика на ВКС относно удостоверяването на арбитражното решение.

В рамките на конференцията проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС връчи наградите на отличените студенти в конкурса за студентско есе на теми „Съвременният арбитражен съд“ и „Предизвикателствата пред арбитража и медиацията“, който АС към БСК организира по-рано тази година. Наградите бяха осигурени от УНСС и „Сиела Норма“АД, анаградените студенти са:

Пламена Питекова от УНСС (Първо място), Катерина Шатева – Петрова от  Югозападен университет "Неофит Рилски" (Второ място), Стефка Конова и Мария Петрова от УНСС, които си поделят Третото място. 

 

Дата: 01.12.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1132