12.12.2022

Още на 15 декември 2020 г. ЕК представи предложение за законодателен акт за цифровите пазари и услуги, като комплексна рамка за гарантиране на по-безопасно и по-справедливо цифрово пространство за всички. Влязоха в сила важни правила на ЕС за онлайн платформите за по-безопасна и по-отговорна онлайн среда. Законодателният акт за цифровите пазари влезе в сила на 1 ноември 2022 г., а Законодателният акт за цифрови услуги – от 16 ноември 2022 г. – той въвежда комплексен нов набор от правила за посредническите услуги онлайн. 

Така всички онлайн посредници ще трябва да спазват обширни нови задължения за прозрачност, за да има повече отчетност и надзор. 

Проф. Таня Йосифова, председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, преподавател в УНСС, експерт по гражданско и търговско право, в предаването "Законът и Темида" (БНР) даде повече подробности за правилата на ЕС за онлайн платформите, за по-безопасна и по-отговорна онлайн среда:

Законодателният акт за цифрови услуги

"Този акт всъщност е Регламент и ще се прилага от 17 февруари 2024 г. Той касае Единния пазар на цифровите услуги, наред с това изменя и Директивата за електронната търговия. Една от основните цели на акта е да допринесе за по-доброто и прозрачно функциониране на вътрешния пазар на ЕС и да защити, от една страна, бизнес ползвателите по отношение на недобросъвестни практики, от друга – потребителите във всяка една държава-членка на ЕС, като се въведе по-сериозен контрол върху лицата, които предоставят посреднически онлайн услуги (онлайн търсачки и онлайн платформи). Самият Регламент въвежда много нови дефиниции и правила по отношение на доставчиците за по голяма прозрачност и отчетност и отговорност."

Новите правила

"Новите правила касаят най-вече задълженията по отношение на онлайн платформите и търсачките. Тук като продължение на Регламент №1150 от 2019 г. е въведено задължението онлайн платформите да поддържат вътрешна система за разглеждане на жалби. Друга особеност е задължението да се обработват с приоритет сигнали, подадени от доверени податели; въвеждат се определени механизми за сертифициране на органа за извънсъдебно решаване на спор; мерки за защита срещу злоупотреби, има допълнителни изисквания и по отношение на рекламата и т.н."

Проф. Йосифова допълни в заключение, че тенденцията от последните години е нарастване на регулациите в областта на цифровите услуги и цифровите пазари.

Повече за премахването на незаконно съдържание от сайтовете, за задълженията на платформата по отношение на потребителя, за недобросъвестните практики и изискванията на потребителското право, за новите санкции при нарушаване на правилата (максималния размер на санкциите), за жалбите и обезщетенията – чуйте от звуковия файл.

Дата: 12.12.2022

Източник: БНР

Прочетено: 1221