18.10.2023

Инфлацията намалява, но геополитическият контекст е обтегнат, казва икономическият съветник в БСК пред БНР

Министерството на финансите има идея да бъдат увеличени данъците и осигуровките върху гражданските договори. Тя може да стане факт от 2024 година, ако бъдат приети промени в данъчното законодателство.

Доц. Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС, обясни пред БНР, че това ще доведе до допълнително увеличение на осигуряването между 4,9% и 5,6%. 

"Вместо за три, лицата ще се осигуряват за 6 осигурителни риска. Ако вземем едно възнаграждение от 1000 лева, при сега действащото законодателство осигуровки и данък са 150 лева. С новите промени ще се увеличат най-малко със 75 лева. Вероятно целта е да се съберат около 250 милиона лева допълнително".

Тези, които са на светло ще бъдат засегнати много повече, посочи той. 

"Предстои обсъждане в Национален съвет по тристранно сътрудничество.  Вероятно все още е на обществено обсъждане. Възможно е правителството да преосмисли и да го прецизира". 

Цялостният пакет е много спорен, отбеляза още доц. Ножаров.

"Има една голяма административна тежест, която се слага върху бизнеса – да декларира всички допълнителни плащания към лицата, които са необлагаеми към момента. Това означава всяка фирма да наеме още счетоводители, което ще увеличи разходите, когато скача и минималната работна заплата". 

За да се увеличат доходите на базата на силен икономически растеж, трябва да има намаляване на данъците за високотехнологични инвестиции, смята той.

"Те носят по-висока добавена стойност. Не виждам в закона стимулиращи бизнеса мерки, а само такива, които го ограничават". 

В ЕС повечето държави имат диференцирани данъчни ставки, каза експертът.

"Едната насока е социалната. За хляба и хранителни продукти би трябвало да има ниски данъчни ставки. Другото е по отношение на секторите, които имат конкуренция със съседни държави".

"Очакваният растеж за следващата година на ЕК за България е 2.4 %. Зам-министърът на финансите обаче каза, че ще е 3,2%. Към момента няма как да се случи такъв растеж. Прогнозираната от ЕК инфлация за България за следващата година е 4,2%. Ако имахме по-голям растеж, данъчните постъпления щяха да дойдат от увеличения БВП, а не от увеличаване на ставките или облагаемата основа". 

Инфлацията намалява, но геополитическият контекст е обтегнат, отбеляза доц. Ножаров.

"Събитията в Близкия изток влияят както на цената на петрола, така и на финансовите пазари. Това може да доведе до преосмисляне на инфлацията за следващата година, ако този конфликт продължи по-дълго време и ангажира повече страни. Ако няма нещо, което не е  известно, инфлацията в България би трябвало да се колебае около 4% през следващата година. Този размер няма да спре нашето членство в еврозоната от първи януари 2025 година". 

Правилно е да се забави бюджетът, за да се избегне предизборен популизъм, заяви доц. Ножаров.

Цялото интервю на Снежана Иванова с доц. Щерьо Ножаров може да чуете в звуковия файл. 

Дата: 18.10.2023

Източник: БНР

Прочетено: 534