23.10.2023

Трудова дисциплина и спазване на йерархия в офиса са сред белезите, които издават фиктивни граждански договори и които Националната агенция за приходите ще гледа, за да третира тези правоотношения като трудови.

Това става ясно от отговори на Министерството на финансите на въпроси на "Телеграф".

С проект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица МФ предлага да се разшири обхватът на определението за трудови правоотношения, като към тях се причислят и такива, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор.

В момента само Главна инспекция по труда има право по Кодекса на труда да приравнява граждански договори към трудови. Това става с постановление, когато инспекторите установят, че трудови правоотношения се прикриват като граждански договори и така се плащат по-малко данъци и осигуровки. В постановлението си Инспекцията по труда определя и началната дата на възникването на трудовите правоотношения.

Съд

НАП няма право да обявява фиктивни граждански договори за трудови, дори в хода на ревизия да установи, че работодателят наема работна сила, без да е сключил трудов договор в нарушение на КТ с цел да се пестят данъци и осигуровки. В тази насока е и тълкувателно решение на Върховния административен съд от миналата година, според което такива правомощия има като Инспекцията по труда. Според върховните съдии в хода на ревизионно производство за установяване на данъчни и осигурителни задължения НАП има само две възможности. Първата е да приеме, че договорът, сключен между страните, наистина е граждански и на тази база да установи какви са данъчните и осигурителните задължения. Втората възможност е при възникнало съмнение НАП да сезира Инспекцията по труда, да изчака влизането в сила на неин акт, с който да се установи наличието на трудов договор и чак тогава да приложи данъчно-осигурителните правила.

Промяна

Промените в законодателството, предложени от МФ, обаче трябва да променят това, ако бъдат приети. НАП вече ще може да прилага съответните разпоредби на данъчното и осигурителното законодателство спрямо тези правоотношения, съобразно действителния им характер, обясняват от финансовото министерство. От МФ подчертават, че това не засяга добросъвестните лица, които извършват услуги по граждански договори, без да прикриват трудови правоотношения. За тях положението остава, каквото е и досега.

Разлики

От финансовото министерство посочват и някои от белезите, които отличават трудовите договори от гражданските, като се позовават на съдебни решения. Характеристики на трудовия договор са например наличието на работно време, работно място, осигурено от работодателя, спазване на трудова дисциплина и йерархична зависимост на работника. Докато при гражданския договор изпълнителят е независим от насрещната страна при осъществяване на уговорения резултат. При трудовия договор се предоставя работна сила, спазва се работно време и дисциплина, а при гражданския е важен крайният резултат от положения труд, обясняват експерти.

Против

Предложението на МФ обаче се посреща негативно както от работодателски организации, така и от синдикати, показа проучване на "Телеграф". "Ако някой трябва да установява трудово правоотношение, това трябва да са органите на ГИТ. Дали те ще участват в съвместни производства - това е добър вариант. Но правна уредба има, тя работи добре", коментира Станислав Попдончев, заместник-председател на Българската стопанска камара. По думите му с предложението за промени в законодателството се прави смесване на трудово правна уредба с гражданско правна уредба, каквото досега не е имало. "Това предложение за изменение в Закона за данъците върху доходите на физическите лица най-малкото не отговаря нито на съществуващата нормативна уредба в сферата на трудовите правоотношения, нито пък на съдебната практика на ВАС. В БСК считаме, че разпоредбите в КТ и решението на ВАС предоставят достатъчно гаранции за защита правата на лицата. Нашето становище е, че параграф 10 и 11 от преходните и заключителни разпоредби в проекта на МФ трябва да бъдат оттеглени", заяви още Попдончев.

На същото мнение са и от синдиката "Подкрепа". "Категорично сме против приравняването на граждански договори към трудови. Няма как данъчната администрация да се произнася по вида на договора и да й се дават такива правомощия. Това не е работа на НАП. Няма как органите по приходите да се произнасят по трудовото законодателство", заяви пред "Телеграф" главният икономист на "Подкрепа" Атанас Кацарчев. Той също е на мнение, че и сега законодателството защитава лицата, като дава възможност фиктивни граждански договори да се обявяват за трудови с акт на Инспекцията по труда.

Но имаме повече права: Данъчно-осигурителната тежест е по-висока

Данъчно-осигурителната тежест е по-голяма при трудовите спрямо гражданските договори. Но служителят има повече осигурителни права.

Ако граждански договор се третира като трудов, служителят губи правото на 25% признати разходи при данъчно облагане. Ще се увеличат и осигуровките, защото ще се включат такива за общо заболяване, майчинство, трудова злополука и професионална болест, разясняват експерти. В същото време обаче лицата получават повече осигурителни права. Ако са на граждански договор, а в действителност предоставят работна сила, те не трупат осигурителен стаж, не им се признава съответната категория на положения труд, не могат да ползват пълния набор парични обезщетения по Кодекса за социално осигуряване, не придобиват осигурителни права, предвидени като специална закрила при отмяна на недопускането до работа или уволнението като незаконно, при неоснователно задържане, при непредоставена подходяща длъжност за трудоустрояване, посочват от МФ.

Дата: 23.10.2023

Източник: в. Телеграф

Прочетено: 919