29.11.2023

Междуведомствената работна група към министъра на труда и социалната политика за транспониране на Директивата за определяне на адекватни минимални заплати в Европейкия съюз проведе първото си заседание. Основната  ѝ цел е до 30 септември 2024 г. да разработи предложение за проект за промени на Кодекса на труда, с които в българското законодателство ще бъдат въведени промени съобразно европейската директива и националните социално-икономически условия. При необходимост ще бъдат разработени проекти за промени и в други нормативни актове.

В работната група участват представители на национално представителните организации на работодателите - Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Съюза за стопанска инициатива, и на синдикатите – КНСБ и КТ „Подкрепа“. В състава ѝ влизат още експерти от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Министерския съвет, Института за анализи и прогнози, Националния институт за помирение и арбитраж и Главната инспекция по труда.

От страна на БСК в днешното заседание участваха Мария Минчева - зам.-председател, доц. Щерьо Ножаров - икономически съветник, и Жасмина Саръиванова - главен експерт "Социален диалог".

За транспонирането на директивата ще се сформират две подгрупи – по въпросите, свързани с минималните заплати, и по въпросите, касаещи колективното трудово договаряне, които ще се ръководят съответно от заместник-министрите Гинка Машова и Десислава Стоянова.

За Министерството на труда и социалната политика е изключително важно не само да бъде създаден прозрачен и ясен механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ), но и механизъм за нейното актуализиране. Вярвам, че в рамките на тази работна група ще успеем заедно да намерим баланс и да създадем механизъм, който да отчете социалните, но и икономическите реалности в страната“, каза министър Иванка Шалапатова при откриването на първото заседание на групата. Тя подчерта, че значението на МРЗ за стотици хиляди български работници и служители и техните семейства, за бизнеса и като цяло за обществото е ключово – както от социална, така и от икономическа гледна точка. „Прилагането на Директивата не само ще подобри адекватността на МРЗ, но и ще помогне за намаляване на неравенствата в ЕС“, каза министър Шалапатова.  Тя припомни, че сред принципите на Европейския стълб на социалните права е да се осигуряват работни заплати, които удовлетворяват потребностите на работника и неговото семейство в контекста на националните икономически и социални условия, като същевременно се запази достъпът до заетост и стимулите за търсене на работа. Като съществен елемент от директивата министърът на труда посочи прегледа на колективното трудово договаряне в страната и разработването на план за действие за неговото разширяване. „Възлагам големи очаквания за резултатите от съвместната ни работа и вярвам, че споделените ангажименти и отговорност на държавните институции и социалните партньори ще доведат до намирането на ефективни решения за подобряване на жизненото равнище на българските граждани“, каза още министър Иванка Шалапатова.

"Въпрос №1 за БСК е разпоредбата на чл 244 от Кодекса на труда, която определя размера на МРЗ като 50% от средната работна заплата. Именно неговата промяна беше поводът работодателите да сезират Европейската комисия и Международната организация на труда за нарушаване на европейско и международно законодателство, според което механизмът за определяне на МРЗ трябва да отчита икономически и социални критерии. Необходимо  е действащата разпоредба на КТ да се промени, но е важна и позицията на държавата каква ще е ролята на социалните партньори при определяне на МРЗ", каза по време на заседанието Мария Минчева. Тя напомни готовността на МОТ да бъде организирана тристранна среща, на която представители на организацията да представят опит от други държави, в които има изработен подобен механизъм.

Дата: 29.11.2023

Източник: БСК

Прочетено: 664