08.12.2023

В периода 20 ноември – 15 декември 2023 г. Арбитражният съд при БСК организира онлайн анкетно проучване, целящо да установи степента на познаване на възможностите на арбитража, ползите от включване на арбитражни клаузи в търговските договори, както и необходимостта от обучения в тази сфера. В проучването се включиха 374 участници – мениджъри на фирми и юристи.

Преобладаващата част от участниците в проучването не познават в достатъчна степен възможностите на Арбитражния съд при БСК, а тези, които имат познания по темата, са ги придобили основно във връзка с професионален интерес (юристи са) или от социалните мрежи (по 23% от участниците). Следващият по важност източник на информация (23%) са сайтовете на БСК и на Арбитражния съд при БСК, следвани от медиите (13%), личен опит (9%) или близки и познати (6%). 

77% от участниците в анкетата споделят, че не прилагат арбитражни клаузи да решаване на спорове в своите търговски договори с контрагенти. Едва 14% имат практиката да включват такива клаузи, а 6% го правят в извънредни, единични случаи. 

85% от анкетираните не са запознати с новата Платформа за е-медиация, която функционира от есента на 2023 г. към Арбитражния съд при БСК, която дава възможност за развитие на цялото производство по медиация в електронна среда, без физическо присъствие на страните. Това прави процеса по-достъпен, по-евтин и по-удобен. 

Нито един от участниците в онлайн проучването не е участвал в обучения, организирани от Арбитражния съд при БСК, но мнозинството от анкетираните (70%) декларират, че биха участвали в подобно обучение. 

Арбитражният съд при БСК полага усилия да подобри разпознаваемостта на арбитража като по-бърз, по-евтин и конфиденциален начин за решаване на търговски спорове спрямо държавния съд. През 2022 и 2023 г. бяха осъществени различни информационни инициативи, вкл. Ден на отворените врати, серия от обучения за специалисти (юристи) и неспециалисти, организиране и участия в конференции и други делови форуми. В периода септември-декември 2023 г. се провежда целева комуникационна кампания, представяща възможностите и предимствата на арбитража.

Арбитражният съд при БСК благодари на всички, които се включиха в настоящото анкетно проучване, както и участниците в проведените до момента инициативи, с убедеността, че по-доброто познаване на възможностите на арбитража е в полза на икономическите оператори у нас.

Дата: 08.12.2023

Източник: БСК

Прочетено: 618