В изпълнение на Основните насоки, приети от VIII-то Общо  събрание, Българската Стопанска Камара провежда политика на подпомагане на промишлените отрасли и предприятия за решаване на екологичните проблеми и въвеждане на съвременни управленски системи по околна среда. Определените цели остават актуални и в краткосрочна перспектива (2004-2007 г.):

  • удовлетворяване изискванията на европейското право и международни стандарти за управление по околна среда при технологичното обновяване и подобряване на организацията и управлението в предприятията;
  • повишаване на конкурентоспособността и ефективността чрез подобряване на качеството, производителността на труда и намаляване въздействията върху ОС;
  • елиминиране на техническите (нетарифни) ограничения, свързани с екологичните изисквания за достъп до основните експортни пазари на българска продукция.

С прилагане на европейското екологично право, изискванията към индустрията стават все по-строги, все по-трудни за изпълнение и все по-скъпи, а времето за постигане на съответствие - все по-кратко. В условията на технологично изоставане, недостиг на капитал, неадекватно управление и липса на своевременна подготовка, високи производствени разходи, ниска производителност, данъчни и бюрократични тежести, нарастващи санкции за спазване екологичното законодателство и кратките срокове за съответствие, много предприятия няма да могат да се справят с договорените с ЕС срокове и изисквания. Това поставя цели стопански отрасли пред риска за скорошно преустановяване на дейността или загуба на вътрешния и международни пазари и работни места.

Като водеща  организация на индустрията и работодателите, БСК отчита сериозните предизвикателства при прилагане на нормативните изисквания и се ангажира с провеждане на следната Политика по околна среда:

І. Основен приоритет - провеждане на ефективен диалог с компетентните държавни органи за отстояване интересите на промишлеността и бизнеса. БСК ще:

1.    Отстоява пред компетентните държавни органи предприемането на мерки за:

  • либерализиране на законодателството, разрешителните режими и норми за допустими емисии при едновременно спазване на преговорните ангажименти към ЕС по Глава 22 ОС и отчитане на технологичното и финансово състояние на промишления сектор;
  • децентрализация на контрола и разрешителните режими от МОСВ към ИАОС, РИОСВ с оглед създаване възможности за ефективно административно обжалване на съответните актове и санкции, улесняване и ускоряване на процедурите и ограничаване на корупцията;
  • радикално подобряване на инвестиционния климат вкл., чрез намаляване на данъчните ставки, опростяване на данъчното законодателство, ускорена амортизация на ДМА с екологично предназначение и др.-       повишаване достъпа на бизнеса до предприсъединителните, структурните и кохезионни фондове на ЕС и Предприятието за управление на дейности за опазване на ОС към МОСВ;
  • насочване на инвестициите към проекти за постигане на нормативно съответствие, превантивни мерки и технологии, вкл. т.н. По-чисто производство, Енергийна ефективност, въвеждане на Системи за управление по околна среда - БДС/EN/ISO14001, равнопоставеност при финансиране на проекти за възстановяване - щети от стари промишлени замърсявания при всички досегашни и бъдещи приватизационни сделки;
  • осъществяване на ефективен диалог между предприятията, браншовите и регионални съюзи от една страна и местната власт и компетентните контролни органи от друга, вкл., за прилагане на поносими норми за допустими емисии и замърсяване, отчитащи състоянието на околната среда в съответните населени места и възможностите на операторите на промишлени инсталации.

2.    Взаимодейства с банковия сектор при създаването на кредитни механизми за предприятия, извършващи технологично обновяване, осигуряващо съответствие с екологичното законодателство.

3.    Подпомага компетентните държавни органи при създаването на обществено достъпни регистри за емисиите и замърсяването от промишлеността, като защитава съблюдаването на фирмената и търговска тайна на производителите, съобразно Споразумението "Търговски аспекти на правата интелектуална собственост (TRIPS)" на Световната търговска организация.

4.    Предприеме необходимата подготовка за ефективно лобиране на равнището на Европейската комисия и Парламент при приемане на новото законодателство в ЕС, като се използуват  възможностите, които осигурява членството на БСК в UNICE.

ІІ. По отношение на своите колективни и индивидуални членове - промишлени предприятия, браншови и регионални организации основен приоритет на БСК ще бъде повишаването на тяхната информираност и компетентност по действащото и бъдещо законодателство и възприемането на устойчивото развитие.

За целта БСК да:

1.    Информира и консултира браншовите и регионални съюзи, фирмените ръководства и обучава персонала на промишлените предприятия по изискванията на т.н.тежки инвестиционни директиви и законодателство по ОС -  за отпадъци и отпадъчни води, депа за отпадъци (1999/31/ЕС), за опаковките и отпадъците от опаковки (1994/62/ЕС), за замърсяването на водите с опасни вещества, качество на въздуха, търговия с емисии на парникови газове, изисквания към големите горивни инсталации, Директива 1996/61/ЕС (IPPC) за Комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването (комплексни разрешителни и подмяна на остарелите замърсяващи технологии с т.н. "Най-добри налични техники"), Директива 1996/82/ЕС SEVESO II за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и др.

2.    Подпомага въвеждането и сертифицирането на системи за управление по ОС в промишлените предприятия - БДС EN ISO 14001 и непрекъснато подобряване на резултатността спрямо ОС и постигане на нормативно съответствие от промишлените дейности и сектори.

3.    Осигурява навременна информация на ръководителите на предприятия за въвеждането на нови нормативни документи, свързани с опазване на ОС и да организира обучение на специалистите в отделни предприятия и браншове, като подпомага създаването на програми и проекти за управление по ОС.

4.    Съдейства за прилагане на устойчивото развитие на промишлеността и стратегическото фирмено планиране, вкл. на фирмени приоритети и индикатори по околна среда; изпреварваща готовност спрямо бъдещи нормативни изисквания; - поетапност на инвестициите (фазиране) според икономическата и екологична ефективност; - прилагане на алтернативни превантивни техники вместо остарели технологични решения (от т.н. тип "в края на тръбата").

14 октомври 2004 г.

                Изпълнително бюро на Българска Стопанска Камара

Прочетено: 840