Вносът за първите единадесет месеца на миналата година е на обща стойност 47,4 млрд. лева, а износът - близо 42 млрд. лева. Външнотърговското салдо остава отрицателно.

Българският износ през ноември 2015 г. е 3.816 млрд. лв., като отбелязва намаление с 0.9% в сравнение със същия месец на предходната година. Свиването се дължи главно на намаления експорт за страни извън Европейския съюз с 4.3%, докато този за еврообщността продължава да расте, макар и с най-нисък темп от 4 месеца  - с 1.1%, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Общо за 11-те месеца на 2015 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 41.9 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава с 5.3%. Основната заслуга е на износа за ЕС, който расте с 8.2%.

Вносът през ноември се увеличава с 4.3% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4.569 млрд. лeвa. Много голям е ръстът на вноса от ЕС - със 7.6%, докато вносът от страни извън ЕС продължава за спада, макар и с по-бавен темп  - 1.6%.

Общият внос за периода януари - ноември 2015 г. е за 47.4 млрд. лв. (по цени CIF), или с 1.4% повече спрямо същия период на 2014 година.

Така външнотърговското салдо на страната през 11-те месеца на миналата година остава на минус с близо 5,5 млрд. лева, сочи КИР. Спрямо година по-рано салдото се свива с повече от 1 млрд. лева.

Основните търговски партньори на страната ни извън Европейския съюз са Китай, Русия и Турция. Данните към края на ноември потвърждават тенденцията за намаляване на търговията с Русия заради ембаргото. Въпреки кризата в Китай, засега търговията с тази държава продължава да се развива с възходяща тенденция.

За страните от Европейския съюз, традиционно основни търговски партньори остават Германия, Италия, Румъния и Гърция.

Фсновната заслуга за макар и слабия ръст на износа за трети страни през периода (0.4%) имат машините (+22%) и разнообразните готови изделия, които общо добавят над 900 млн. лева. С най-голям ръст е вносът на суровини, химични вещества и храни.

Най-много - с 298 млн. лева нараства износът за Египет, а най-големият спад е към Русия, както и към Сингапур и Гибралтар, където преди се отчитаха големи обеми петрол и горива.

При вноса най-големият ръст е от Китай (183 млн. лева), докато импортирани стоки от Русия намаляват с 1.56 млрд. лева, което очевидно отразява ефекта на поевтиняване на петрола.

Прочетено: 2435