Днес международните петролни пазари се намира под нов силен натиск от продажби, като цените на "черното злато" опитват пореден опит за по-траен пробив под важното психологическо ниво от 30 долара за барел.

Фючърсите с доставка през февруари на американския лек суров петрол се сриват с 5%, пробивайки под "кота 30" и достигайки ново многогодишно дъно от 29,63 долара зса барел (най-ниско ниво от декември 2003-а година).

Аналогичните фючърси на петрола сорт брент се понижават с над 3% и също пробват пробив под 30 долара, достигайки ниво от 29,87 долара за барел.

Подновените агресивни продажби на петролните фючърси са провокирани от днешен нов силен трус на китайските фондови пазари. Основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 3,55% до 2900,97 пункта - най-ниско ниво от декември 2014-а година. По този начин ключовият индекс на борсата в Шанхай се обезцени с 20% от неговите неотдавнашни върхове, което по дефиниция е ясен знак, че китайските фондов пазар е навлязъл в "меча фаза" (в устойчив цикъл на падащи акции на китайските компании).

Търговци и анализатори отдават днешните агресивни разпродажби на китайските борси на информация в местни медии, според която банките в Китай вече няма да приемат акции на китайски компании като гаранция при отпусканите от тях кредити. Китайският банков регулатор за сега не коментира тази информация и това провокира нова инвеститорска паника с оглед на страхове, че подобен ход от страна на банките в страната ще доведе до рязко намаляване на паричната ликвидност.

Ако банките действително спрат да приемат китайски акции като гаранция за отпусканите от тях заеми, това ще доведе до по-нататъшно влошаване на пазарната ликвидност и ще причини нови панически разпродажби, посочи за "Уолстрийт Джърнъл" Стивън Люнг - директор на хонконгската финансова компания UOB Kay Hian. Информацията е много смущаваща, допълни той.

Прочетено: 1355