Бизнес активността в еврозоната неочаквано се ускорява до най-високата стойност от шест месеца. Ръстът сигнализира, че компаниите в сферата на услугите и промишлеността игнорират потенциалните негативни ефекти от референдума за Brexit, съобщава Bloomberg.

Единният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 53,1 пункта през юни до 53,2 пункта през юли, показват данните на частната изследователска компания Мarkit. Така на практика се ревизират нагоре предварителните данни от 22 юли, според които имаше спад до 52,9 пункта.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 – за свиване на икономическата активност.

Повишението представя „малко по-добра картина и е особено окуражаващо, тъй като предполага, че валутният съюз като цяло е възприел по-малко от паниката след вота“, казва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit. “Подобрените тенденции за наемане на персонал показват, че фирмите са уверени в продължителността и устойчивостта на ръста”, допълва той.

Ускорение в активността в частния сектор в еврозоната е последният сигнал за издръжливостта на региона след изненадващото решение на мнозинството британци за излизане от Европейския съюз. Повечето показатели за увереността във валутния съюз са стабилни през последните четири седмици, докато данните от Великобритания подсказват, че икономиката на Острова вече се влошава.

Активността в сектора на строителството във Великобритания се забави през юли с най-рязък темп от финансовата криза насам, а производственият сектор записа по-голям спад от очакваното. Утре се очакват Английската централна банка да приеме стимули за икономиката.

Прочетено: 6175