До 16 септември желаещите да придобият банков лиценз в България ще могат да подават писма за интерес към дъщерната на КТБ "Виктория", пише "Капитал Daily" в днешния си брой като се позовава на маркетингов документ на консултанта по продажбата АФА, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете.

Това е третият опит за намиране на купувач на институцията и вземането на КТБ от нея, след като досега през пролетта вече беше заявен интерес от три кандидата, но срокът беше удължен до след проверките и стрес тестовете на банките, припомня изданието.

Досега подадените оферти не са били публично обявявани от КТБ или от АФА, но самите кандидати са потвърдили участието си пред "Капитал". И трите са консорциум между българска финансова компания и чужд играч. Единият от тях обаче вероятно автоматично ще отпадне - това е Инвестбанк на Петя Славова, която беше сред най-слабо представителите се на стрес теста и ще трябва тепърва да изпълнява мерки за попълване на собствения си капитал, продължава публикацията. Другите са застрахователят "Лев инс", свързан с Алексей Петров, заедно с варненското дружество "Агро резерв" и австрийският Kerbler Holding, който притежава Wiener Privatbank, и инвестиционният посредник "Евро-финанс" (част от "Еврохолд") заедно с Hanson Holdings Lux - дружество Hanson Asset Management.

Техните писма за интерес ще останат валидни, освен ако не бъдат изрично оттеглени, казват от АФА. Освен това продавачът си запазва и правото да допусне до следващата фаза - подаване на необвързващи оферти, само кандидатите, които прецени, без аргументи, както и да променя правилата и процедурите по продажбата.

Желаещите трябва да демонстрират опит, мотиви за интереса и способност да покрият изискванията и да получат разрешение от БНБ. Фактът, че срокът беше удължаван два пъти, говори, че дотук продавачът и/или регулаторът имат някакви съображения срещу тези три известни кандидата.

Прочетено: 1312