Изключително спорното въвеждане със задна дата на данък "уикенд -2" беше окончателно прието на второ четене от управляващите в четвъртък без никаква словесна съпротива от страна на опозицията.

Нито един депутат от БСП, ДПС или други формации, представящи се като опозиционни, не излезе да каже дали гласуваните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане ще бъдат оспорени пред Конституционния съд. Подобна заявка преди седмица направи депутатът от ДПС Петър Чобанов, но при окончателното гласуване днес въпросът не бе повдигнат.

Според решение №9 на Конституционния съд от 1996 г. проява на конституционните принципи за правова държава и законност в областта на данъчното право е правилото за неретроактивност на данъчната норма. В документа се посочва, че нормите, с които се въвеждат данъчни задължения или данъчни утежнения, трябва да бъдат създадени преди времето, за което те се отнасят.

Забрана за промени на данъци насред годината има и в Закона за публичните финанси.

В началото на годината Националната агенция за приходите (НАП) за пръв път реално започна да събира ДДС върху личното ползване на фирмени активи (т. нар. "данък уикенд"). Сега, в средата на деветия месец на годината, със задна дата от 1 януари 2016 г., се въвежда и втори данък – по избор подоходен или корпоративен, върху самия непаричен доход за служителите, за какъвто се води ползването на служебен автомобил, компютър или друго.

Фирмите ще избират дали да плащат 10% върху доходите на служителите в натура или ще начисляват 10% подоходен данък плюс осигуровки, предвиждат промените.

Така освен че ще плаща ДДС върху част от ползваните фирмени активи, бизнесът ще трябва да внася и преки данъци.

Въвеждат се и числови прагове, които показват каква част за конкретни видове активи се приема, че е за лично ползване, и каква - за служебно. За служебните автомобилите бизнесът сам ще определя доколко колите се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне - 50 на сто за служебни цели и 50 на сто - за лични.

Разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, които се използват както за дейността, така и за лично ползване, се признават за данъчни цели и, когато не е издаден пътен лист или друг подобен документ, приеха депутатите.

При определяне на данъчната основа за разходите в натура, свързани с недвижимо имущество, когато те не могат да бъдат разпределени чрез измерване, общият размер на всички разходи, свързани с недвижимото имущество, се умножава или по съотношението между площта за лично ползване и общата площ на съответното недвижимо имущество, или по съотношението между часовете за лично ползване и общите часове.

Данъчната основа за активите, които не са коли или имоти, ще е 20% от общия размер на всички разходи, свързани със съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основата.

Събираемостта на ДДС върху активите за лично ползване през първите месеци на годината, откакто данъкът се събира, е нищожна – около 6 млн. лв. за първите шест месеца. За сравнение, финансовото министерство твърдеше, че очаква да събере към 100 млн. лв. от облагането през тази година.

Заради неуредиците около въвеждането на данък "уикенд" 1 бизнесът твърдеше, че не смее да декларира лично ползване, защото ако внесе ДДС, данъчните ще го санкционират за неплащане на данък върху доходите и осигуровки.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова няма да има счетоводен хаос около начисляването и внасянето на новия данък, защото той бил годишен и изравнителната декларация за него се подава до 31 март 2017 г.

Прочетено: 1793