Гласът на ИКЕМ се чува трудно, независимо от това, че вече 14 години системно работим за развитие на сектор електрическа мобилност в България. Основен участник сме във всички промени в нормативните документи и в националните становища на европейско равнище. Подготвяме бизнес средата за навлизане на нови фирми в направленията на зарядната инфраструктура, производството и услугите, в професионалното образование, подготовката на кадри и всичко, което е в помощ за развитие на сектора. 

Година на пропуснати възможности 

В последните години електромобилността се развива доста динамично в Европа и света и рискуваме да изостанем като държава от общите тенденции. Имаме много критики към държавата по отношение на действията й за подпомагане на този процес. Причините са много, но основно са мудна администрация, нежелание за системен подход, липса на официални ангажименти от страна на отделните министерства, липса на каквато и да е система за подпомагане на бизнеса в началните стъпки. 

От странични източници разбрахме, че се изготвя проект на закон за електрическа мобилност, незнайно защо без участието на ИКЕМ. Успяхме все пак да се запознаем с проекта. В него, наред с добрите неща, забелязахме, че няма и ред за образованието и подготовката на кадри за сектора. Надяваме се, че в предстоящото публично обсъждане ще имаме възможност да дадем нашите предложения и те да бъдат чути. 

Въпреки всичко има напредък 

Към месец октомври 2023 г. в България вече се движат 9889 изцяло електрически автомобила, хибридните са 35 621. За последната 1 година ръстът на електрическите и хибридни автомобили надминава 100%. Зарядните станции са малко над 1350, а местата за зарядни станции са приблизително 820. Ръстът на броя зарядни станции и локации за 1 година е нараснал с 25%. 

Това е много малък процент от общо 2 994 837 броя леки автомобили, които към момента са регистрирани у нас, но темпът се увеличава и това скоро ще предизвика необходимостта от активизиране на различни нива в държавата. Освен бързото развитие на бизнеса, предстои и нов европейски регламент за внедряването на инфраструктура за алтернативни горива, който ще наложи задължителни параметри за развитие на зарядната инфраструктура и за който властите трябва да са подготвени. 

Пазарът е във фаза на трансформация 

Размерът на световния пазар на електрически превозни средства (ЕПС) в края на 2023 г. се очакваше да достигне над 900 млрд. щатски долара. Този нарастващ глобален импулс тласна пазара на електромобили към фаза на трансформация, с иновации и инвестиции. 

Производителите на батерии също не спират с новите си разработки и възможни решения на енергийния източник за електрическото задвижване на ЕПС. В рамките на две години пробегът на електромобилите се е удвоил, даже утроил, на същата цена. Тепърва ще бъдат демонстрирани нови мобилни приложения в областта, системи за сигурност и автономност, безпилотни коли. 

Очаква се намаление на цените на батериите и на общите разходи за закупуване на електрически хечбеци, кросоувъри или SUV автомобили, за да достигнат нивата на превозните средства с ДВГ. Прогнозира се и развитие на автомобилите на водород, използващи горивна клетка. 

Необходимо е повече взаимодействие 

Ще продължим да работим по всички направления, както и досега. Ще се постараем да акцентираме върху надграждане на образователния ни модел за връзка между бизнес и образование, "Секторен съвет за електрическа мобилност" (ССЕМ). Този модел е нашата гордост и е уникален за Европа! 

Не спираме да търсим решения. Светът се движи с бърза скорост към нов тип мобилност. Ще изчезнат традиционни професии, които ще бъдат заменени с нови. Електрическата мобилност е секторът, който категорично ще промени начина на придвижване и отношението към ЕПС – от собственост към услуга. Имаме потенциала, възможностите, хората. Необходимо е повече взаимодействие, общи цели и визия за развитие.

Вж. оригиналната статия

Прочетено: 305