10.03.2017

Ръководена от стремежа за по-ефективна връзка образование-бизнес и подготовка на качествени кадри за реалния сектор, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изразява своята позиция в подкрепа на предлаганите от Министерство на образованието и науката (МОН) промени в броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България за учебната 2017/2018 г.

Предлаганите промени са изцяло в съответствие с изразяваната от българските работодатели визия за развитие на висшето образование, която неколкократно е споделяна с ръководствата на Министерството на образованието и науката и повече не може да бъдат отлагани.

През последните години сме свидетели на задълбочаваща се тенденция за сериозен недостиг на машинни и електроинженери, на математици, както и на завършили софтуерно инженерство и комуникационни технологии, мехатроника, биотехнологии и др.  

Развитието на българската икономика изисква добре подготвена и качествена работна сила. За съжаление, все по-трудно се намират подготвени специалисти. Проучванията, които работодателските организации правят ежегодно сред членовете си, показват по недвусмислен начин, че нараства броят на длъжностите, изискващи по-висока образователна квалификационна степен най-вече в техническите специалности. В тази насока ние изразяване нашата подкрепа в предвидения по-висок план-прием в областта на техническите науки за сметка на хуманитарните науки и на някои специалности в „Социални, стопански и правни науки“.

АОБР подкрепя започналата реформа субсидирането на образованието да зависи от качеството и от реализацията на завършилите по специалността в страната. През учебната 2016/2017 г. за първи път от няколко години наблюдаваме намаление на план-приема в държавните висши училища с близо 12%. Това е положителна стъпка към подобряване качеството на кандидат-студентите. Към днешна дата обявяваният план-прием във висшите учебни заведения надхвърля значително броя на завършващите средно образование.

АОБР разчита на високата експертиза и компетентност на екипа на Министерство на образованието и науката за утвърждаването на реален и съобразен с нуждите на бизнеса план-прием за учебната 2017/2018 г.

 


Българските работодатели подкрепят новия подход при формирането на план-приема за учебната 2017/2018 г. във висшите училища и научните организации
Добави мнение