16.06.2022

Технологични тенденции

Наред с променящите се потребителски тенденции, с които ви запознахме в Част 1, развитието на технологиите предоставя редица сигнали, че ще преживеем истинска революция по отношение на начина, по който произвеждаме храната си и какви хранителни продукти ще имаме на трапезата си.

Ето някои интересни примери, развитието на които екипът на БСК следи с интерес:

Алтернативи на конвенционалното производство на животински продукти

Калифорнийската компания Eat Just произвежда яйца на растителна основа, използвайки боб мунг и месо, направено от животински клетки. Компанията е продала повече от 100 милиона от своя яйчен продукт - JUST Egg. За много хора произвеждането на месо в лаборатория може да звучи като научна фантастика, но всъщност този алтернативен метод за производство вече е реалност. През 2017 г. еднорогът се разшири в разработването на култивирано месо, започвайки с пилешко, което за първи път беше одобрено за продажба в Сингапур през 2020 г. Амбициите на основателя са да трансформира конвенционалното производство на месо, разбирането за предпочитанията на потребителите и поведението им при покупка и уцелване на точния момент — и технологията – за растеж и мащабиране. Прочетете пълната статия на: https://mck.co/3sT94er

Друг пример за алтернатива на истинските яйца е марката Beyond Eggs на Hampton Creek Foods. Продуктът е по-евтин, по-устойчив и по-здравословен заместител на яйцата, базиран на растителна основа и използван като заместител в промишленото печене и производството на майонеза.

Струва си и да се отбележи, че инвестирането в компании, които разработват технологии за производство на култивирани месни продукти, става все по-популярно. ВИП-инвеститори като Ричард Брансън, Бил Гейтс и Леонардо Ди Каприо проявяват открит интерес към компании в сферата на изкуственото месо.

Според Световната организация по прехраната търсенето на месо по света не се очаква да намалее, а точно обратното – прогнозите сочат увеличение с цели 70% до 2050 година. Отчитайки изгледите за бъдещето, новите синтетично произведени меса ще подпомогнат задоволяването на растящия световен глад за месо. Прочетете пълната статия на: https://bit.ly/3wLhBm0

Приложение на биотехнологиите в селското стопанство

Научни техники като отглеждане на растения, хибридизация, генно инженерство и тъканни култури улесняват по-бързото идентифициране на по-добри свойства в растенията.

AgGene е канадски агро-биотехнологичен стартъп, който използва техники за разработване на семена и тъкани с повишено съдържание на протеини. Те са специализирани в манипулирането на гени за натрупване на протеини. Стартъпът цели да отговори на нарастващото търсене на растителни протеини по целия свят. Те също така внедряват платформи за генетично редактиране, включително CRISPR и MAD7, с цел инкорпориране на желаните черти в растителните култури.

Изкуствения интелект (AI) в производството на хранителни продукти

През последните години точките за събиране на данни в хранителната система се разшириха драстично. Това разширение включва данни за потребителските предпочитания, събрани чрез електронна търговия, дигитализирани хранителни съставки и информация, както и потребителско и индустриално оборудване, което може да събере огромни количества данни за производството и дистрибуцията. Заедно с количеството данни нараства и способността данните да се събират и обработват в почти реално време. Тези нови възможности поставят основата на ново поколение хранително-технологични компании, които използват източниците на данни, за да изградят AI инструменти за нарастващ списък от случаи на употреба, включително прогнозиране на потребителските тенденции, намаляване на разхищението на храни в производствените съоръжения и подпомагане на потребителите при избор на продукти. Резултатите от последните AI инициативи показват обещаващ потенциал. Ето няколко примера:

  1. Компанията Givaudan наскоро пусна задвижвана от изкуствен интелект платформа за формулиране на храни и вкусове, която ускорява процесите на генериране на рецепти и минимизиране на пробите и грешките.
  2. AI инструментите също намират приложение в рецептите на растителни ястия, имитиращи вкусовете, ароматите и текстурите на истинското месо. Например, швейцарската компания за аромати Firmenich наскоро си партнира с Microsoft, за да разработи вкус на говеждо месо на скара за растително месо.
  3. Стартиращата компания Seebo, която използва AI, за да помогне на компаниите да намалят разхищаването на храни, съобщава, че клиентите й постигат средно намаляване на отпадъците с 25%-70% и по този начин си спестяват милиони долари.
  4. Тези ранни успехи подканват производителите на храни да увеличат инвестициите в проекти, базирани на AI. Годишният преглед на Nestlé за 2020 г. цитира множество AI инициативи, включително разработването на чат ботове като помощници за готвене с цел увеличаване на ангажираността на потребителите (нека направим препратка към нуждата на поколение Z от съвети за здравословно готвене); аналитични възможности, фокусирани върху производствени, промоционални и потребителски възможности; и дигитализиране и автоматизиране на фабричните операции.
  5. Kellogg също обяви проекти, базирани на AI, за подобряване на маркетинговите усилия, с фокус върху персонализирането и ангажираността на клиентите. През 2019 г. McDonald’s придоби платформата за персонализиране на AI Dynamic Yield за 327 милиона долара, за да подобри възможностите за upselling и да ускори drive-thru услугата си.

Изследователска и развойна дейност на хранителни продукти

Браншът е особено динамичен и по отношение на новите научни разработки и развойната дейност. Ето някои примери:

Startup Spoonshot предоставя AI инструменти за оптимизиране или замяна на някои ръчни задачи, като например откриване на тенденции, определяне на взаимодействията на съставките и оценка на потребителските данни. Компанията използва данни от индустрията и знания от критици на храна, за да добави стойност за клиентите. Друга компания, Journey Foods, изгражда платформа за научноизследователска и развойна дейност, наречена JourneyAI, която използва AI инструменти за идентифициране на съставки, които съответстват на предварително определени цели за хранене, устойчивост и верига за доставки.

Стартъпът Brightseed се фокусира върху ранните процеси на научноизследователската и развойна дейност със своя инструмент за откриване на фитонутриенти. Този инструмент използва форма на AI, наречена изчислителна биология, за да оцени растителните съединения за естествени химикали, наречени фитонутриенти, които могат да носят ползи за здравето, като антиоксиданти. Компаниите могат да използват този инструмент за откриване на фитонутриенти, за да подчертаят предимствата на съществуващите продукти и да разработят нови функционални храни като например напитки, които повишават енергията. Инструментът може също така да валоризира съществуващите вериги за доставки, като добави стойност за марката чрез разказване на истории за вкуса, произхода или други характеристики на съставките. Например, една култура може да има различни фитонутриенти в различни географски райони. Подобно на лозаро-винарските региони и наименования, компаниите биха могли да диференцират културите, като поставят фокус върху различните ползи за здравето и предимствата въз основа на мястото им на отглеждане (нека направим препратка към тенденцията за здравословно хранене, засилена и ускорена от пандемията).

Между два еднакви продукта с различни срокове на годност, потребителите обикновено избират по-свежия вариант. Това означава, че продуктите с по-кратък срок на годност е по-вероятно да бъдат изхвърлени. Стартъпът Wasteless разработва двигател за динамично ценообразуване, който оптимизира цените въз основа на датата на тяхното разваляне. AI инструментите се използват за прогнозиране на възприеманата стойност на нетрайните стоки въз основа на срока им на годност и коригиране на цените съответно с помощта на интелигентни ценови етикети и POS интеграции. Това помага на супермаркетите да намалят разхищаването на храна и да стимулират продажбите на стоки, които иначе биха били изхвърлени (нека направим препратка към резултатите от проучването измежду поколение Z, които споделят, че намалената здравословна храна би ги насърчила да се хранят по-здравословно).

Потребителско изживяване

Въпреки че съществуват много потребителски сайтове, посветени на ревюта на храни и ресторанти, AI преобръща процесите за откриване на храни и напитки. Предвид разнообразието от качества, вкусови характеристики и цени, изборът на вино е особено предизвикателен за потребителите. Потребителите традиционно разчитат на мнения от близки, препоръки от магазина и професионални отзиви от публикации. Мобилни приложения като Vivino следват пътя на Yelp чрез краудсорсинг на ревюта. Vivino наскоро подобри своята платформа за препоръки, като включи инструмент, който използва машинно обучение за изграждане на обобщени вкусови характеристики като острота, сладост и киселинност от рецензии, като по този начин позволява на потребителите да търсят вина по желания профил. Vivino също използва AI инструменти, за да предскаже вероятността потребителите да се насладят на определено вино. Друга функция използва ревюта, за да анализира личните предпочитания на потребителя и да даде оценка относно вероятността да се насладят на определени вина пред други. Колкото повече потребители оценяват вината, толкова по-точни стават прогнозите на алгоритъма. Инструменти за препоръки и отзиви в подобен формат станаха широко разпространени през последните две десетилетия.

Записване и проследяване на приема на храна, калории, макроси

AI инструментите за изкуствен интелект стимулират тенденцията за регистриране на храни, при която потребителите отбелязват храни, изконсумирани количества и калории в дигитален хранителен дневник с цел заостряне на вниманието към хранителните навици, отслабване или постигане на определена фитнес цел. Приложения за хранителния прием като Lose It! събират информация за храната от популярни ресторанти и хранителни магазини, за да автоматизират и рационализират иначе досадния процес за своите потребители (нека направим препратка към дигитално активните възрастни, които предпочитат колкото се може по-опростени и лесни за употреба дигитални услуги). Ново поколение инструменти за регистриране на храни използва компютърно зрение, за да опрости този процес допълнително. Приложението Bite AI идентифицира храни от снимки и оценява количеството и хранителната информация. То също така препоръчва персонализирани диети, базирани на потребителска информация, като индекс на телесна маса (нека направим препратка към тенденцията измежду поколение Z за следене на хранителната консумацията по един или друг начин).

__________

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ, в което ще научите къде е България и какво ни очаква. Ще ви представим и някои любопитни факти.

__________

Българска стопанска камара стартира първото в България проучване с цел да анализира информация доколко българският бизнес е готов да посрещне предизвикателствата на променящия се свят. Голяма част от отговорилите до момента фирми са споделили, че споменатите по-горе в статията тенденции няма да ги засегнат пряко или не се отнасят за техния бизнес. Тези отговори бяха получени преди войната в Украйна. Към днешна дата, обаче, събитията се развиват по начин, който пряко или косвено засяга всички сектори на икономиката. Ето защо следенето и анализът на глобалните тенденции е част от осигуряването на растежа и развитието на всеки бизнес. Рано или късно тенденциите се превръщат в норма.

А Вас засягат ли Ви появяващите се тенденции? Готови ли сте за бъдещето?

* Тази статия се позовава на достоверни източници като Trend Hunter, McKinsey & Company, Gartner, Future Today Institute, Euromonitor International, Institute for the Future, EIT Food, Pitchbook, Deloitte.

По статията работи екипът на Центъра за международно икономическо сътрудничество към Българската стопанска камара.

__________

 

Как световните мегатенденции влияят на хранително-вкусовата индустрия? (част 2)