Дата: 02.07.2018

Източник: Vesti.bg

Прочетено: 1461

Работодателите не искат учениците да са на трудов договор. В същото време НТС не се разбра за закона за доброволчеството

вж. ВИДЕО

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ постигна днес почти пълен консенсус относно предложението на министъра на труда и социалната политика за промяна на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Недостигът на квалифицирани кадри на пазара на труда бе във фокуса на днешното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Бизнес, синдикати и държава обсъждат мерки за справяне с липсващите работници у нас.

Законът за професионалното обучение и образование, който внесе просветният министър, предвижда допълнително финансиране за обучението по защитените специалности.

Промените в закона обаче, не намериха единодушно решение между работодатели и синдикати. Спорът, който възникна между тях е, на какъв договор да работят учещите се в 11-и 12-и клас, след като промените влязат в сила. Работодателите не искат договорът да бъде трудов, за да може бизнесът да има интерес да назначава такива кадри. Синдикатите пък искат именно трудов договор да защитава правата на трудещите се ученици. 

Отстъпката, която се прави - здравните осигуровки да продължават да се плащат от училището. Така с 8% намалява разходът, който бизнесът би имал, ако назначава ученици, които да се учат как да работят. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България предложи учениците, които са на професионално обучение във фирмите да не са на трудов договор, а на друг, специален вид договор. От подобно обучение бизнесът само понася загуби - плаща за материали, инструменти, заплати на майстори и осигуровки, каза Велев. Той одобри предложението здравните осигуровки на учениците да се покриват от училищата, но смята, че фирмите не трябва да плащат и осигуровките за трудов стаж.

Заместник-председателят на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис посочи, че обучаващите се чрез работа ученици, трябва да бъдат на трудов договор, защото само така правата им могат да бъдат защитени.

Правителството вече одобри списък с 29 защитени специалности от професии, по които има недостиг на квалифицирани кадри на пазара на труда. Това са секторите машиностроене, енергетика,транспорт и хранително-вкусова промишленост.

Въпреки всичко, законът ще бъде придвижен към Народното събрание, а между четенията ще се търси консенсус как точно да се нарича договорът. 

Разминаване между синдикати и работодатели по предложението има само по параграф 9б, алинея 3, според който обезщетенията за болест нетрудоспособност ще се изчисляват по часове, а не по дни. И двете стани се опасяват от злоупотреби. Синдикатите смятат,че ако например при сумарно работно време и смяна от 12 часа излезете в болничен, фирмата ще ви плати обезщетение само за 8 часа. Работодателите пък се страхуват, че ако работникът си вземе болнични по време на почивни дни, ще трябва да плащат обезщетения и за тях.

НСТС не разгледа проекта на Закон за доброволчеството, внесен от Цветан Цветанов и група народни представители, заради забележки и несъгласие по много от текстовете.

Заседанието на НСТС започна с едноминутно мълчание в памет на Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, който почина в края на май, и в памет на Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей и министър от първия кабинет на Бойко Борисов.