На 15 ноември официално бе открита новата роботизирана линия в завода за керамика на "Идеал Стандарт – Видима" в град Севлиево. Лентата прерязаха министърът на икономиката Емил Караниколов и Торстен Тюрлинг, главен изпълнителен директор на Идеал Стандарт Интернешънъл. "Радвам се и съм горд да бъда тук на официалното откриване на новата роботизирана линия. Тази инвестиция е част от по-дългогодишната стратегия за растеж и един пример на нашите инвестиции тук в България. За двата завода тази година ние инвестирахме над 22,5 милиона лева – това е важно доказателство за важността на България и тези производствени предприятия в корпорацията", посочи Торстен Тюрлинг.

"За мен вие сте част от една голяма група от 9500 души, а вие сте 3200. Сигурен съм, че вие сте най-добрите от това, което видях и това, което чух. Мисля, че всички трябва да дойдат тук и да видят положителното от това, което сте постигнали", заяви при откриването на новата технологична мощност министър Караниколов. Обявяването на инвестициите на компанията за 2017 г. бе направено по време на официална пресконференция, на която присъстваха: Емил Караниколов, министър на икономиката; Невена Петкова, Областен управител на Област Габрово, Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, Маргарита Попова, заместник-председател на Българска стопанска камара и Иван Иванов, кмет на Община Севлиево. От името на "Идеал Стандарт – Видима" участваха: Торстен Тюрлинг, главен изпълнителен директор Идеал Стандарт Интернешънъл; Ярослав Дончев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Идеал Стандарт – Видима" АД; Валентин Ганев, директор на завода за производство на санитарна керамика; Емил Гатев, директор на завода за производство на санитарна арматура; Милена Богданова, директор Човешки ресурси Източна Европа и Вера Йовева, директор Съплай чейн Източна Европа.

"Преди две години компанията започна разработването на нова стратегия с фокус върху растежа и силните страни на компанията – и ние прилагаме тази стратегия с постоянство и генерираме успех. Основна част от тази стратегия на растежа е да инвестираме в три ключови области: технологии, иновации и обслужване на клиентите. Инвестициите в технологиите са в производството и днес открихме нова технологична линия. Иновациите са другият ни фокус – ние сме иновационен лидер в индустрията.

България е важна страна за нас – Идеал Стандарт е тук вече 25 години, ние сме основен работодател в региона, единствената страна, в която компанията има две мащабни производствени структури; най-голямото производство на фитинги и керамичен завод, който е най-големият в компанията. Отчитайки тази значимост и за да подкрепим нашата стратегия на растеж, ние инвестираме тук в България. Инвестициите до момента са 22,5 млн. лева за двата завода", заяви Торстен Тюрлинг, и благодари на целия екип на компанията, без които това не би било възможно.

Ярослав Дончев добави: "През юли по повод отбелязване на 25-годишнината на Идеал Стандарт в България ние ви обещахме, че през месец ноември ще споделим с вас за първата част от инвестиционните планове на нашата компания. Към днешна дата са инвестирани над 22,5 милиона лева в стратегически проекти и развитие на нови продукти. Стратегическите проекти включват увеличаване на производителността и капацитета на заводите, ново оборудване за повишаване на производствената ефективност, подобряване условията на труд. Разбира се, за всеки завод поради спецификата на производството стратегическите инвестиции са различни.
За завода за арматура: по-продължителна инвестиция във времето – инсталиране на 20 робота за автоматизация на шлайф-полирната работа. До момента са внедрени 6 робота в производството; последно поколение високо производителен CNC машинен център за модернизация на механичната обработка и високо производителни машини за леене на изделията. Днес имахме честта нашите официални гости тържествено да открият в завода за керамика последните инвестиционни проекти: две нови преси под налягане; роботизирани линии за глазиране – инсталирани са 4 робота и промяна на конфигурацията на една от пещите за изпичане на изделия на 2 реда, с което постигаме увеличение на капацитета на завода с още 250 000 изделия за година, с което той достига общ капацитет до 2 550 000 изделия."

По време на пресконференцията Емил Караниколов, министър на икономиката използва възможността да сподели впечатленията си от срещата си със Съвета на директорите, обиколките на заводите и откриването на разширяването в завода за керамика: "Видях едно изключително добро Дружество, дори прекрасно. Това което разбрах е, че тук има много добър екип, за което ви поздравявам. Може би и това е най-важното.
За последните 25 години в дружеството са инвестирани над 260 млн. лв., като ефектът от това се вижда. Поздравявам собствениците за правилното решение да инвестират в България. Всъщност отварям и една скоба – понеже в последните дни основна тема в България е приватизацията и проверката на раздържавяването, мисля, че много хора трябва да дойдат тук и да видят какъв е положителният ефект от приватизацията. Да, може да го няма на много места, но тук го има, за което ви поздравявам. За тази година в дружеството са инвестирани над 22,5 млн. лв., но това е част от една тригодишна програма. Искам да ви благодаря, че инвестирате и работите в България! Да ви благодаря, че запазвате младите хора в България и да ви пожелая "На добър час!"

Искрено впечатлен от посещението си в заводите остана Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, сподели: "Малко са компаниите, които разширяват капацитета с иновативни технологии и се грижат да обучават екипа си в нови технологии, като по този начин сте част от технологичната революция, която движи света. Радвам се, че инвеститорът мисли в перспектива и успехи в дългосрочен план. Радвам, се че всеки пък, когато идвам тук виждам нови стъпки на развитие. Успех на всички хора, които са ангажирани в този страхотен екип."

Прочетено: 2153