17.05.2018 - 18.05.2018

Европейският бизнес елит се събира в София

 ______

На 17 и 18 май 2018 г., в София, хотел „Интерконтинентал“ (пл. Народно събрание) ще се проведе Съвет на президентите на BusinessEurope - най-голямата и влиятелна бизнес организация в Европа, чийто член е БСК. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, а домакин на срещата е БСК.

Във форума ще участват делегации на националните бизнес организации, членове на BusinessEurope, от 28 европейски държави, вкл. Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Италия, Ирландия, Исландия, Испания, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Република Сан Марино, Словакия, Турция, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чешката република, Швеция, Швейцария.

В програмата на участниците са предвидени и срещи с представители на българските институции, вкл. с Президента на РБ Румен Радев, и с Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Съветът на президентите на BusinessEurope се състои от ръководителите на организациите-членки, а заседанията му се провеждат два пъти годишно при домакинството на федерацията, чиято държава председателства Съвета на ЕС. В случая, домакин на срещата е Българската стопанска камара, чийто изпълнителен председател Божидар Данев е и вицепрезидент на BusinessEurope.

BusinessEurope е водещият защитник на растежа и конкурентоспособността на европейско ниво, като представлява интересите на 20 милиона малки, средни и големи предприятия от целия континент. BusinessEurope е официално признат социален партньор на европейско ниво и обединява 39 бизнес организации от 34 европейски страни (вкл. нечленуващи в ЕС). Организацията е със седалище в Брюксел и активно взаимодейства с Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС, както и с други заинтересовани страни в политическата общност.

През 2018 г. BusinessEurope чества своята 60-годишнина. Това е най-старата и уважавана бизнес организация в Европа, основана на 8 февруари 1958 г. под името "Съюза на индустриите на европейските общности - UNICE" с цел да съпътстват политическия процес, започнат от Римските договори.

Президент на BusinessEurope от 2013 г. е Ема Марчегалия (президент на италианската бизнес организация „Конфиндустрия“). По време на срещата в София предстои да бъде избран нов председател на организацията за следващия двегодишен управленски мандат.

В рамките на съпътстващата програма на форума част от делегатите ще участват в церемонията по връчването на наградите на БСК за принос към развитието на икономиката “ИН-5“ (17 май, 11.00 часа, конферентна зала на БСК). Генералният директор на BusinessEurope Маркус Байрер ще връчи част от наградите.

______

РАБОТНА ПРОГРАМА НА ФОРУМА

Час

Място

Събитие

17 май 2018 г., четвъртък

11.00-12.00

Конферентна зала на БСК, ул. Алабин 16-20

Церемония по връчването на наградите на БСК за принос в развитието на икономиката „ИН-5“

14.00-15.00

Президентство,

Бул. Дондуков 2

Среща на ръководителите на делегации с Президента на РБ

Забележка: Срещата е закрита за медии. Предвижда се достъп на фоторепортери и оператори в началото на срещата за прококолни снимки.

18 май 2018 г., петък

9.00-13.00

Х-л „Интерконтинентал“, Бална зала

Заседание на Съвета на президентите на BusinessEurope. Теми за обсъждане:

  • Доклад на председателя и генералния директор на BusinessEurope за дейността на организацията през последното полугодие;
  • Политически и икономически перспективи в държавите-членки (обмен на информация за актуални национални събития);
  • Приоритети на BusinessEurope във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент (основни етапи в избирателните процеси в ЕС, основни въпроси, които се очакват в обществения дебат, стратегическа дискусия за приоритетите, които трябва да бъдат насърчавани от бизнеса);
  • Brexit (състояние на преговорите, доклад на CBI за ситуацията в Обединеното кралство);
  • Състояние на международните търговски взаимоотношения на ЕС, с фокус върху диалога ЕС-САЩ;
  • Избор на нов председател на BusinessEurope;
  • Избор на зам.-председатели и нов състав на Изпълнителното бюро и Изпълнителния комитет/Съвета на директорите на BusinessEurope.

Забележка: Заседанието е закрито за медии. Обобщена информация на резултатите от дискусиите ще бъде разпространена след приключване на форума.

  • 11.00

Х-л „Интерконтинентал“, Бална зала

Приветствие към участниците във форума от Лиляна Павлова – министър за Българското председателство на Съвета на ЕС

ЗабележкаОткрито за медии

  • 11.15

Х-л „Интерконтинентал“, фоайе пред Балната зала

Кафе-пауза за делегатите и брифинг за медиите с участието на Ема Марчегалия – президент на BusinessEurope

13.00

Х-л „Интерконтинентал“

Семейна снимка на участниците във форума

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Съвет на президентите на BusinessEurope (BusinessEurope Council of Presidents - COPRES)