01.05.2018

Припомняме активностите на БСК в минали години
(самостоятелно или в партньорство с другите работодателски организации)
и правим равносметка за резултатите

____________

 

3 май 2016 г.: Относно проекта на ЗИД на Закона за частната охранителна дейност

Четири браншови организации, членове на БСК, настояват за оттегляне на законопроекта, тъй като той нарушава европейското право и практика, въвежда пряка намеса на държавата в стопанската дейност (в нарушение на Конституцията на РБ), увеличава регулаторната и административна тежест върху бизнеса, нарушава правилата за конкуренция в сектора. Освен това, законопроектът не е придружен с необходимата оценка на въздействието.

Две години по-късно е приет изцяло нов Закон за частната охранителна дейност, който повтаря и задълбочава дефектите на оспорения през 2016 г. законопроект. Новият закон е оспорен, както от работодателските организации, така и от Президента и Главния прокурор на РБ, които сезираха Конституционния съд. Браншовите организации настояват за спиране действието на закона и изработване на изцяло нов закон, който да бъде подложен на ефективна обществена дискусия със заинтересованите страни, преди неговото приемане.

5 май 2017 г.: Писмо на АОБР до министър-председателя Б. Борисов относно членството на България в ОИСР

АОБР настоява българското правителство да предприеме необходимите стъпки за присъединяване на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Сред аргументите на работодателските организации е, че ОИСР събира и анализира данни, изработва стандарти и проекти за споразумения, в които подпомага своите членове в икономическото развитие, финансовата стабилност и борбата с бедността. „Членството в ОИСР би било от голяма полза за България. То би увеличило престижа и доброто име на българската икономика, която ще се нареди сред най-развитите в света. По този начин страната ни ще влезе в обхвата на анализи, статистически масиви, подпомагане за решаване на определени проблеми на икономиката, финансовото управление, образованието и социалната политика, както и ще получи знак, че в България се спазват най-високите стандарти за пазарната икономика. Членството в ОИСР ще привлече допълнително значителен инвестиционен интерес към България“, се казва в позицията на АОБР.

Година по-късно все още не са предприети никакви действия за членство на България в ОИСР.

 

Дата: 01.05.2018

Източник: БСК

Прочетено: 1904