02.12.2018

 

Гараж във Варна от 25 квадратни метра и 500 германски марки първоначална инвестиция. Това е началото на веригата магазини "Мания" за дрехи втора употреба през 1996 г. Днес търговските й обекти са 38, а създателят й – Севдалин Спасов, управлява "М холдинг", обединяващ няколко компании за събиране, сортиране и продажба на дрехи втора употреба.

"Текс тийм" се занимава с внос, обработка и търговия на едро с дрехи втора употреба, които се доставят от Западна Европа, САЩ и Канада. Фирмата има складове в София и Варна, където е и основният сортировъчен център. В началото на 2017 "Текс тийм" откри сортировъчен център и в Ню Джърси – САЩ. "Мания тийм" управлява бизнеса на магазините, а "Мания онлайн" е създадена преди няколко месеца за търговия по интернет.

Green Team Worldwide Environmental Group е американската компания на Спасов, която формално не е част от холдинга. Тя е специализирана в събирането и търговията с дрехи втора употреба и има собствени контейнери и складови бази на източното и западното крайбрежие на САЩ, както и във Ванкувър, Канада.

Първите 22 години

Основателят Севдалин Спасов, който сега държи 93.5% от акциите на холдинга, а останалите са на четирима негови служители, започва бизнеса си веднага след казармата през 1996 г. При старта тогава дрехите втора употреба са внос от Дания, а варненската фирма ги купува от търговец на едро в България. Малко след отварянето на първия гараж левът се обезценява, магазинът затваря за няколко седмици, но след това дейността пак потръгва и гаражите под наем надхвърлят 20. "По това време бизнесът се самофинансираше бързо - възвращаемостта на инвестицията в един гараж, в който се продават дрехи втора употреба, бе по-малко от месец", спомня си Севдалин Спасов.

През 2001 г. е началото на негаражната търговия – тогава компанията отваря големи магазини в Добрич и в столичния квартал "Люлин". Осем години по-късно "Текс тийм" открива във Варна автоматизиран сортировъчен център, в който общият обем на обработените дрехи днес надхвърля 700 тона на месец. Дружеството има складови бази в София и Варна, които съхраняват над 100 вида продукция, разделена по качество, сезонност и артикули.

През 2012 г. Севдалин Спасов регистрира Green Team в САЩ и отваря база за събиране на дрехи в Карлщат (Ню Джърси). Броят на контейнерите расте и днес те са над 2000, разположени в 11 американски щата, както и в Канада. През 2017 г. в тях са събрани и предадени за допълнителна обработка близо 10 000 тона употребявани дрехи.

Заетите в групата сега са 600, от които 100 в САЩ, а в Канада – 12.

Моделът на "Мания"

Магазините "Мания" са 38, от които 30 са на франчайз. В София са 12, но във Варна, откъдето е тръгнал бизнесът, няма нито един заради нелоялната сива конкуренция, уточнява Спасов. "Нарекохме ги "Мания", защото ловът за находки, страстта да си намериш нещо марково и стилно на добра цена е много силен и се превръща в мания", обяснява той.

Преди няколко години търговските обекти на веригата достигат 55, а през 2011 г. всички те са на франчайз. "2014-2015 като цяло бяха много трудни за ритейла. Конфликтът в Крим затвори руския пазар, а това е най-големият пазар на дрехи втора употреба. Стоката дойде в България и смаза нашата ниша", обобщава Севдалин Спасов. Заради трудностите на някои от франчайзополучателите "Мания тийм" е принудена да действа като буфер и изкупува част от магазините обратно. За намаления брой на външните обекти има още едно обяснение. "Някои от франчайз партньорите, след като получиха нашето ноу-хау, решиха, че могат да действат самостоятелно, и ребрандираха магазините под своя марка. Това е така нареченият "знаещ франчайз". Водим съдебни дела за правата си, но франчайзът като бизнес не е напълно уреден законодателно. Деловите отношения се основават на Закона за задълженията и договорите, а той не урежда всички казуси и отваря вратички", обяснява Севдалин Спасов.

Инвестицията в откриването на един магазин е 70 - 80 хил. лева. Стартовата такса за франчайз е 5000 лв., след това получателят на права не плаща роялти, но е длъжен да купува стока само от холдинга.

Средната възвращаемост на вложените в един магазин средства е от 18 до 24 месеца. Средната покупка в магазини "Мания" е 7-8 лева, а около 40 хил. лева е средният месечен оборот в един обект. От 150 до 200 души дневно купуват от един магазин, показва фирмената статистика.

"Брутният марж при магазините е около 40%, а нетният се движи около 8%. Брутният марж при вносителя "Текст тийм" е 15-20%, нетният е почти нулев, имаме символична печалба в последните години и дори загуба. От 2014 г. американският ни бизнес изхранва българския. След излизането на Европа от кризата за рециклиращия бизнес стана трудно. Златният период бе през 2009 - 2013 – тогава брутният марж бе 30%, а нетният – 10-12%. Имали сме 12 млн. лева оборот, отчитали сме по 1.5 млн. лв. печалба на година", коментира Севдалин Спасов.

Седемдесет процента от клиентите на "Мания" са жени на възраст 30 - 50 години. "Типичният наш потребител е домакиня, която пазарува разумно и умерено за цялото семейство. В София пазаруват повече млади хора в сравнение със страната", посочва Спасов.

През 2013 компанията откри магазин "Мания" на франчайз и в Гърция.

Да заработиш в САЩ и Канада

Идеята за контейнери за събиране на дрехи в САЩ идва след участие на Севдалин Спасов в конференция в Атланта. Там станало ясно, че само 15% от закупените в страната дрехи се събират за повторна употреба. През 2011 г. Спасов командирова двама свои служители в Ню Джърси, които регистрират Green Team. След това подписват договори с търговски вериги и общини за наемане на площи. Днес фирмените контейнери за събиране на излезли от употреба дрехи в САЩ са над 2000.

"Плащаме наем до 500 долара на месец за паркомясто, на което могат да се поставят до три контейнера, а някъде площите са безплатни", уточни Севдалин Спасов. Компанията държи под наем и пет склада – в Ню Джърси, Сиатъл, Сан Франциско, Лос Анджелис и Ванкувър, и притежава над 30 камиона, като в три от базите има датски партньор. Във Вашингтон Green Team не наема помещения за складиране, а паркоместа за големи ремаркета, които се пълнят със събраните от контейнерите дрехи и се извозват до сортировъчния център в Ню Джърси.

В Канада контейнерите са 250. Там фирмата работи заедно с две неправителствени организации, които са предоставили площи и на които плаща месечна вноска.

"Първоначалната инвестиция в американския бизнес е 3 млн. долара. Към нея можем да прибавим още 2 млн. реинвестирана печалба от последните три години. Когато инвестираш по-голяма сума в САЩ, получаваш привилегията да изпращаш хора оттук с работни визи. По тази линия вече са заминали 8 български мениджъри. Освен това наемаме спечелили "зелена карта". Осигуряваме им посрещане на място, съдействаме им за изваждане на документи, помагаме им да си намерят квартира. След това цели семейства започват работа в американската ни компания", разказва Севдалин Спасов. Средната месечна заплата във фирмата в САЩ е над 3000 долара. "Часовата ставка е 15-20 долара при минимална за страната 10 долара. Хората имат възможност и за бонуси, така че някои си докарват 25 долара на час", обобщава Спасов.

Различните пазари

В САЩ и Канада Green Team събира годишно по 10 хил. тона дрехи. От тях във фирмения център в Ню Джърси се сортират около 2500 - 3000 тона. В складовете се извършва съхранение и пакетиране на дрехите, след което около 90% от количествата се изнасят основно за Чили, Гватемала, Коста Рика.

"Оборотът на американската фирма за миналата година е около 8 млн. долара. За нас цената на събраните дрехи втора употреба в САЩ е между 90 цента и един долар. Нашето конкурентно предимство е, че подписваме договори с молове за ключови места, където посетителите са с високи доходи и събраните дрехи са с високо качество", коментира Спасов.

Във Варна "Текс тийм" сортира годишно около 6-7 хил. тона дрехи - главно внос от Западна Европа. Средната цена на килограм за фирмата е 50 евроцента плюс 15 евроцента за транспорт. Около 30% от събраните дрехи са годни да бъдат продавани в магазините "Мания" или онлайн, останалите количества се изнасят. За Африка например отиват около 20%, а за руския пазар – 10%.

Цената, на която фирмата продава дрехите, зависи от качеството им. "За Африка продаваме под себестойност - за 50-70 цента за килограм, а в Пакистан - за 10 цента дори. Отпадъкът за едни е ценна суровина за други – в Пакистан например продаваме дори единични обувки, а не чифт. За Русия цената е 6-7 евро на килограм за дрехи екстра качество", обобщава Севдалин Спасов.

Част от дрехите се продават като памучни парцали за големи индустриални предприятия. "Всички фирми в сектора продават общо над 100 тона на месец памучни дрехи за парцали на цена около 40 стотинки на килограм", уточнява Спасов. Депонирането на дрехи втора ръка е под 3%.

Размерът: 22 млн. лв. плюс 10 млн. долара 

През 2017 българските фирми в "М холдинг" отчитат общо приходи 21.74 млн. лв. "Текс тийм" отчита ръст на продажбите почти 37% спрямо 2016 до близо 19.5 млн. лева и спадаща от 1.2 млн. до 207 хил. лева печалба.

При магазините "Мания тийм" приходите намаляват почти наполовина - до 7.1 млн. лв. срещу 13.5 млн. лева през 2016. "В последните години оборотите ни в България спадат и причина за това, на първо място, е бързата мода и дискаунтърите, които влизат в нашите ценови нива, а предлагат нови дрехи. Втората причина е големият дял на сивия сектор в бранша, който по груби наши изчисления е между 30 и 40%", коментира Севдалин Спасов. И дава пример. "През 2017 г. българските фирми в "М холдинг" са внесли в държавния бюджет 4.3 млн. лв. под формата на ДДС и осигуровки. Вярвам, че сивата конкуренция не е внесла и една десета от това. Как да се борим срещу такава конкуренция?"

Холдингът очаква приблизително същите приходи от бизнеса в България през 2018. Американската компания обаче ще отчете с два милиона долара по-голям оборот (до 10 милиона) в сравнение с 2017 и печалба около 1 милион долара, посочва Спасов.

Нова такса

Следващата година може да се появи ново препятствие пред бизнеса с дрехи втора употреба тук. Министерството на околната среда и водите вече предложи промени в Закона за управление на отпадъците, които предвиждат да се въведе продуктова такса за дрехи и обувки.

"Заедно с другите фирми в бранша бихме могли да учредим организация за оползотворяване на отпадъци въпреки сериозната преграда от 500 хил. лв. банкова гаранция. Компаниите в сектора можем да организираме и самостоятелно събиране на дрехи. Вече има такъв опит с общините в Стара Загора и Бургас. Защо трябва да ни карат да плащаме на друг да върши това, което ние сами можем да свършим. Защо в САЩ може да имаме собствени контейнери, а в България – не. Ако бизнесът поеме в тази посока, това ще бъде възможност за растеж и допълнителни работни места", обобщава очакванията Севдалин Спасов.

Най-големите в бранша

Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба обединява 14 фирми в сектора. Всички те заедно обработват над 50 хил. тона дрехи годишно, половината от които се изнасят зад граница. Магазините за дрехи втора употреба в страната надхвърлят 3000, заетите в сектора са над 8000.

Петте най-големи фирми в бранша са: "Тексайд България", "Уан уърлд клоутс трейд България", "Ремикс глобъл", "Евротекс", "Текс тийм". Заетите в тях са общо 1585, а общият им оборот за 2017 г. е 114 млн. лв. В тази сума влизат и изнесените количества дрехи на стойност 48 млн. лева. Петте компании са внесли през 2017 общо 14.5 млн. лева под формата на данъци, осигуровки, мита и такси.

Дата: 02.12.2018

Източник: в. Капитал

Прочетено: 6804