07.01.2021

Европейският зелен пакт и Националният план за справедлив преход бяха част от темите на разговора.

 

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев проведе работна среща с изпълнителния директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов, на 7 януари 2021 г., в БСК. В срещата участваха още главният секретар на БСК Добри Митрев, зам.-председателят Мария Минчева, директорът на Център “Чиста индустрия” Илияна Павлова и Силвия Тодорова – директор “Предприемачество”, както и Надя Синигерска - мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие” в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

По време на работната среща бяха обсъдени теми, свързани с Европейския зелен пакт и Националния план за справедлив преход. Представителите на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подчертаха значимостта на справедливия преход и на отчитането на интегрирания национален план “Eнергетика-климат”. От компанията посочиха, че е важно да се изясни възможното място на природния газ в плавния преход към нисковъглеродна икономика. Според Красимир Ненов, използването му би гарантирало работата на балансиращите мощности в енергийната ни система и така – нейната стабилност и гъвкавост. Освен това употребата на природен газ би довела до четири пъти по-малко въглеродни емисии.

Неяснотите около Зеления пакт стават все повече, а срокът за изпълнение – все по-кратък, затова е необходимо да се търси и опитът на останалите държави. В тази връзка, като първа стъпка БСК предложи среща с холандски компании, които да споделят добри практики. Предложението е в резултат от проведен в края на 2020 г. разгововр между Радосвет Радев и Н. Пр. Беа тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия в България. Очаква се срещата да се състои в края на месец януари, а БСК да бъде неин домакин.

По време на днешната срещаа бяха дискутирани и дейностите около Териториалните планове за справедлив преход на трите най-засегнати от преминаването към нисковъглеродна икономика в България региони (Стара Загора, Кюстендил и Перник). Срокът за изготвяне на териториалните планове на всички региони е до края на септември. Дотогава се очаква да бъде завършен и националният План за възстановяване и устойчивост, който беше представен пред обществеността няколко пъти от вицепремиера Томислав Дончев, а до края на април документът ще бъде внесен в ЕК за предварително одобрение.

В хода на разговора стана ясно още, че представители на консултантската фирма „Прайс Уотър Хаус Купърс“ вече са се свързали с различни заинтересовани страни, като се очаква процесът да продължи със срещи с местната власт и бизнес в Стара Загора и областите Хасково, Сливен и Ямбол. До края на януари ще се проведат и дискусии с представители на бизнеса и неправителствения сектор, в които ще участва и БСК. От „КонтурГлобал Марица Изток 3“ информираха, че утре ще предадат първия пакет от документи с изходни данни за целите на анализа на консултантската компания.

Днешната среща не е първата, а поредната, в която вярвам, че ще си партнираме и ще търсим начини за справяне с проблемите в българската енергетика, защото тяхното решение е от взаимен интерес. То е в полза на бизнеса и обществото”, посочи Радосвет Радев в края на дискусията.

Дата: 07.01.2021

Източник: БСК

Прочетено: 3788