Книгата за дневните финансови отчети, която се води към всеки касов апарат, ще бъде премахната. Това предложение на БСК е подкрепено от Националната агенция за приходи и ще бъде отразено в следващите промените на Наредба №Н-18 за отчитане на оборота в търговските обекти.

В момента Наредбата изисква всеки ден да бъдат разпечатвани дневни финансови отчети на фискалното устройство, които се лепят хронологично в специална книга, която задължително се съхранява в търговския обект. Новото изискването в Наредбата за предаване на информация от касовия апарат на НАП за регистрираните продажби на всеки 5 минути позволяват да се намали административната тежест за бизнеса, без да се увредят интересите на хазната, гласят мотивите на НАП да приеме предложението на БСК.

С други промени в Наредба №Н-18 ще бъде допусната работа на касовите апарати на бензиностанциите в "авариен режим". Например, ако в Родопите снежна буря повреди клетките на телекомите, които осигуряват мобилната връзка на касовите апарати с НАП, бензиностанциите ще може да продължат да работят, дори комуникациите не бъдат възстановени в срок от 24 часа. Оборотите ще се записват в паметта на касовия апарат и ще се изпращат в НАП, когато връзката с приходната агенция бъде възстановена, предвиждат промените. При дребни повреди на касовия апарат и в момента в Наредбата има процедура за работа на търговеца – НАП получава сигнал, че фискалното устройство е повредено, а сервизът трябва да го поправи до 24 часа. С промените ще се разпишат правила за работа при форсмажорни обстоятелства, които не позволяват връзка с НАП за по-дълъг период от време.

Софтуерът на касовите апарати ще може да бъде ъпдейтван онлайн, гласят други промени в Наредба №Н-18. Това ще съкрати необходимото време за техническо обслужване и ще позволи дистанционно да се осъвременява софтуерът, без да е необходимо фискалното устройство да напуска търговския обект.

Прочетено: 9558