14.06.2018

Предложенията ще бъдат обсъдени отново идния месец

Френските евродепутати спечелиха днес битка в Европейския парламент за реформата на социалните правила за шофьорите на товарни камиони, предаде Франс прес. Предложенията ще бъдат обсъдени отново идния месец.

На пленарно заседание в Страсбург евродепутатите блокираха с негативен вот мандата за преговори, постигнат на 4 юни от комисията по транспорт в ЕП.

Под натиска на страните от Източна Европа комисията получи мандат да преговаря със Съвета на ЕС, представляващ страните членки, по новите правила за пътните превози въз основа на предложения, направени от Европейската комисия на 31 март 2017 година.

Според френските евродепутати обаче транспортната комисия в ЕП защитава позиции, подкрепящи "нелоялна конкуренция" и социален дъмпинг, които биха довели до влошаване на условията на труд на водачите на камиони.

След блокирането на мандата за преговори френските евродепутати се надяват, че Европарламентът "ще поправи грешката" на следващата пленарна сесия.

Правителствата на България, Полша и Унгария "продават работната си ръка един вид като роби", заяви във вторник Ален Сютур, отговарящ за международните пътни превози във френския синдикат Обща конфедерация на труда - CGT пред журналисти в Страсбург.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Дата: 14.06.2018

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2461