Два пъти по-малко ще плащат Русенци за такса смет, когато бъде спечелено делото срещу Наредба №16 на Общински съвет. Макар и да не спечелиха място в общински съвет, активистите на „Бъдеще за Русе“ продължават да се борят за добруването на Русенци. Поредната тяхна инициатива е предявеният иск пред Административен съд – Русе, с който се иска отмяната на членовете на наредбата с които се определя, че всеки собственик на имот в общината плаща такса за почистване на обществените места, пропорционално на данъчната оценка на имота. Искът е предявен от председателя на движението Бойко Никифоров, а основанието – че наредбата противоречи на ратифицирана от България директива на Европейската Комисия, съгласно която „замърсителят  плаща“, а не както е в случая – таксата да се начислява като имотен данък. Припомняме, че на обсъждането на общинския бюджет за 2016г., кметът Пламен Стоилов отказа да отговори на въпроса на Никифоров – докога, такса смет ще се начислява като имотен данък, а не според изхвърляните от домакинствата отпадъци. Досега нито един общински съветник не е поставил въпроса за обсъждане.

Делото е №656 от 2015 година и всички собственици на имоти в Община Русе могат да се присъединят към него като жалбоподатели. Ако делото бъде спечелено, те ще могат да поискат неправилно взетите им от общината пари за последните 5 години. За апартамент от 60 кв. м. това са около 300 лева. Разноските за включване в делото са само около 5 лева, но се изисква и съгласието на основния жалбоподател.

Задължение на Административен съд – Русе е да обнародва насрочването на делото и да покани всички заинтересовани, ако желаят да се присъединят. До сега това не е направено.

„Бъдеще за Русе“ даваме  възможност на всички които искат да се включат в делото да направят това. За да го направите, пишете ни на страницата „контакти“ , като я изберете  в менюто  горе. Ще получите подробен отговор с инструкция и бланка за попълване на молба.

Делото е насрочено за 23 март от 10:00 часа в зала №3 на Административен съд – Русе, намиращ се на ул. „Цариброд“ №6, ет. 2.

Който иска да се възползва от случая и да се присъедини като жалбоподател, нека ни пише на „контакти“ не по-късно от 20 март.

Молим всички, които прочетете тази статия и се чувствате част от гражданското общество на Русе, препратете я на ваши приятели или я споделете на стените си. Така новината ще стигне бързо до всички в Русе.

Нека поне това направим заедно!  Успехът ще бъде за всички!

ИЗТОЧНИК: Гражданско движение Бъдеще за Русе

Прочетено: 2965