Фил Филипов е президент на фирма "Терекс лифтинг", която е част от корпорацията "Терекс" с капитал, възлизащ на 1 милиард щатски долара. Роден е в Стрелча. През 60-те години, на 17-годишна възраст, бяга от България, минава през бежански лагер в Гърция, след което емигрира в САЩ.

Кариерния си път извървява от най-ниското стъпало като работник до върховете на управлението, верен на възгледа: "Поеми контрол! Поеми риск! Постигни успех". През 1966 година Фил Филипов започва работа като метач във фирмата за подемна техника International Harvestar. Постепенно се издига и през 1979 г. е изпратен в офиса на компанията в Париж.

10 години по-късно напуска и започва собствен бизнес – купува компании в тежко състояние и ги оздравява с брутална дисциплина. Негова специалност е възраждането на губещи предприятия. В тази област е работил успешно във Франция, Великобритания, Германия, Италия и САЩ, прилагайки нетрадиционни и оригинални подходи. Възстановил е 49 предприятия, а едно от последните е „Атлас“ в Германия, което по-късно става собственик на автомобилния завод „Татра“ (Чехия).

Преди да се присъедини към "Терекс" през 1993 г., той работи като вицепрезидент на европейския клон на "Кънстракшън екуипмънт" към корпорация "Джей Ай Кейс".

През 1993 г. фирмата е купена от Terex Cranes и става една от най-големите в Европа за производство на кранове и подемна техника, а Фил Филипов вече е президент на компанията.

Филипов има заводи в Германия, Китай, Мексико, Франция и България. Една от последните му инвестиции е покупката през 2017 г. на френския металургичен комбинат TIM, който е бил обявен в ликвидация. Филипов спасява близо 500 работни места и в момента основен клиент на TIM e американският гигант за тежка строителна техника „Катерпилар“ (Caterpillar).

Въпреки успеха си в западния корпоративен свят, Фил Филипов не е много познат в България, но е от малцината българи, стигнали до върха на корпоративната йерархия в Съединените щати.

__________

Фил Филипов: Българинът трябва да се научи на две неща - дисциплина и качество