03.04.2014

ИКЕМ получи награда по проект GBE FACTORY,
който се изпълнява от БСК

вж. ВИДЕО

Наградата е за индустриален модел на национална мрежа от зарядни станции за електромобили със соларни модули за производство на електрическа енергия и спестяващи CO2.

Отличието бе връчено на Работна среща в рамките на проект GBE FACTORY, която се състоя на 2 април в сградата на БСК.

Международният проект GBE Factory насърчава въвеждането на производство от отделни или комбинирани източници на възобновяема енергия (когенерация, биомаса, соларно-топлинна, фотоволтаична, геотермална, биогаз и др.) в новопостроени или преобразувани търговски и индустриални сгради, с цел да се доставя електрическа и топлинна енергия, било за охлаждане или отопляване, било за захранване на производствените дейности.

Проектът се финансира от програма "Интелигентна енергия – Европа" на Европейската комисия. Основни партньори в проекта са публични дружества, бизнес организации и ESCO (фирми за енергийни услуги) от България, Италия, Германия, Австрия и Словакия.

ИКЕМ в партньорство с Института по Електрохимия към БАН кандидатства проект по Национален иновационен фонд за изследване на техническа осъществимост и потенциала за индустриално развитие на национална инфраструктура за заряд на електромобили, чрез зарядна станция с  единна билинг система, мобилен достъп и работа в "облак".   Основната цел на проектното предложение на ИКЕМ е стратегическият приоритет да ускори индустриалното развитие на електрическата мобилност в Република България и в частност зарядната инфраструктура за ЕПС, основана на изцяло български продукт и използването на зелена енергия.

Дата: 03.04.2014

Източник: БСК/ИКЕМ

Прочетено: 4840