Архив (бивши ръководители и служители на БСК)
Председател на УС на БСК в периода 2011 - 2018 г.

Изпрати съобщение

Изпълнителен директор и зам.-председател на Съвета на директорите на „Овергаз Инк.” АД и представляващ изпълнителния член, „Овергаз Холдинг” АД 

Сашо Дончев е роден на 7 септември1953 г. 

Завършил е Държавната академия за нефт и газ „И. М. Губкин” – Москва, специалност „Строителство на магистрални газопроводи”, и Университета за национално и световно стопанство – София, специалност „Външнотърговски отношения”. 

От 1978 до 1990 г. работи в „Газстроймонтаж”, последователно като технически ръководител, проектант, началник отдел „Транзитен газопровод Русия – Турция” и директор на Строително-монтажно управление по изграждането на магистралния газопровод „Тула-Москва-Киев”. 

През 1991 г., заедно с няколко свои колеги, създава „Овергаз” ООД.


На 15 февруари 2011 г. е избран, а на 25.04.2014 г. е преизбран за председател на Управителния съвет на БСК. След подадена от негова страна оставка, на 20.09.2018 г. е освободен от поста.

Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на Националната програма за развитие на газификацията в България, Концепцията за развитие на газификацията на България и на Проекта за газификацията на населените места в България. 

Сашо Дончев има над 20 научни публикации и инженерни разработки, публикувани в България, Русия, Германия, Австрия, Сирия и Либия. Член е на Академията за технологични науки на Руската федерация. 

Носител е на званието „Почетен член” и на „Златен знак” на Световното движение „Екофорум за мир”. През 2004 г. получава голямата награда „Атанас Буров” за индустриално управление, наградите на Български форум на бизнеслидерите – първо място за „Инвеститор в образованието” и трето за „Инвеститор в околната среда”, и наградата „ИН-5” на Българската стопанска камара – за принос в развитието на българската икономика. 

Владее полски, английски и руски език.

______________________

Цитати на Сашо Дончев:

 1. Обидно за българския интелект е, че 26 години след като тръгнахме да променяме онова общество, което беше социалистическо, беше капиталистическо, но каквото и да е било, но не беше свободно, а ние продължаваме да говорим за държавни фирми, да търсим някакви такива преимущества на държавната фирма пред частната.
 2. Aко държавните фирми можеха да бъдат по-успешни от частните, то Америка отдавна да е банкрутирала.
 3. Газовия бранш също има роля, дали ще я наричаме спасителна служба или пожарникарска служба, няма никакво значение, но тази роля се изпълнява от обществен доставчик.
 4. Законите и тяхното прилагане не защитават предприемача от крадците, а обратно. В това общество не можеш да бъдеш напълно сигурен, независимо от фактите, че всички аргументи в една такава нечистоплътна история са на твоя страна.
 5. Има си служби и ако действително тази държава не се е отказала изобщо да изпълнява отговорностите си към обществото, би трябвало тези служби да си свършат работата и да кажат кой стои зад всичко това. И не заради мен, не заради Овергаз, а заради това, че премиерът е бил подведен и че премиерът е поставен в една ситуация, в която трябва да се обяснява какво е правил, що е правил. Такива неща не се случват по белия свят, такова нещо може да се случи само, дето се вика, в България.
 6. Hе може 25 години да лъжем, че искаме да създадем условия в България хората на базата на талантите си, на уменията си, на труда си, на многото труд, който полагат, да успяват. А те могат да успяват само тогава, когато конкуренцията е свободна и справедлива, те могат да успяват на свободен пазар.”
 7. Никой не може да ми каже, че някой друг може да направи българите по-щастливи от свободния конкурентен пазар.
 8. Плакал съм от това, че идва свободата. И сега изведнъж някой ми казва – ама не е вярно, ти си се заблудил. Няма такова нещо.
 9. Ние тук поиграхме си малко, затворихме кръга и отново имаме оная шибана държава, по дяволите. Ние отново имаме държавата, която не обича народа си.
 10. А моят кръст е на свободен човек. Моята мисия е да давам добрия пример.
 11. Важното в този бизнес, господа, не са активите на Овергаз, не са паричните потоци на Овергаз. Важното е, че ние през тоя проект – аз и целият мой екип – успяваме да реализираме на базата на професионалните си умения, на базата на това, че не сме мързеливи да реализираме своята полезност към обществото.
 12. ….. не съм се напъвал да завещая голямо имане на децата си, но съм държал и съм мечтаел за това моите родители да се гордеят с мен и моите деца да се гордеят с мен. Аз това съм го постигнал и никой не може да ми го открадне и съм го свършил с делата, които съм постигнал, с биографията, която съм си написал.
 13. Всичко, каквото съм постигнал, съм го постигнал въпреки държавата и въпреки политиците.
 14. Трябва да си говорим повече за свободата, трябва да си говорим повече за отговорността на всеки един от нас, трябва да си говорим за това защо станахме пасивни, защо ни обхваща тоя нихилизъм.
 15. Tова, което се случва днес, е резултат от нещата, които не се случиха 26 години. Не се случиха, защото България е със силна централна власт, а аз имам едно правило, което сигурно съм го споделял с теб. В една общност, общество ако случайно или нарочно, ако на някакво място се концентрира власт, много власт, рано или късно до тази много власт ще се докопа гадно копеле.
 16. България първото нещо, което трябваше да направи даже преди да напише Конституцията, която имитира промяната, трябваше да се децентрализира властта. Трябваше да се даде автономия на общините, защото проблемите на хората са в общините. А проблемите, това всеки, който е учил мениджмънт би трябвало да го знае, те трябва да се решават най-близо до мястото на възникване.
 17. Ние непрекъснато фетишизираме и не само, ние законодателно, нормотворчески укрепваме централната власт като права и тя няма къде да бяга. Правата влекат задължения, само че тя се ползва от правата и не си изпълнява задълженията.
 18. Всички го наричат преход, защото никой не смее да го нарече нито свободно, нито демократично общество, нито пазарна икономика.
 19. Те казват – аз съм този, такива са моите разбирания, такива неща имам да правя. Може би послъгват в това, което обещават, че ще направят. Но ако ти в човека, който стои срещу теб и ти казва, че ще ти оправи живота не виждаш в биографията му никъде да е оправил живота на когото и да било, как му вярваш, защо му вярваш?
 20. Ако някъде по невнимание или нарочно е концентрирана власт, рано или късно до нея се докопва гадно копеле.